Coșești: Festivalul Țuicii 2008

Mi-am petrecut copilăria în satul Coșești, comuna cu același nume din județul Argeș și îmi amintesc foarte bine că singurele evenimente majore din comună erau Târgul de Moși, vara în sat la mine și Târgul de la Lăpușani, toamna. La un moment dat am auzi de la vechi prieteni de existența unui Festival al Țuicii, cu veche tradiție în localitate.

Cu sau fără festival, producția și consumul de țuică este un stil de viață al consătenilor mei, așa că și festivalul a fost bine primit. Partea mai interesantă este că în cazul de față festivalul a fost inițiat de primarul epocii comuniste, care a revenit la putere ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat, după 2000. De fapt și festivalul a fost menit să aducă o ”odă” conducătorilor iubiți.

Festivalul este organizat pe Valea Păcurarului, accesul făcându-se pe un drum care pornește chiar de lângă casa copilăriei mele. Am ajuns acolo destul de devreme, cu mașina pe care am parcat-o într-o poiană din apropiere.

După ce am dat o tură de recunoaștere, în care m-am revăzut cu mulți colegi de școală, am sesizat ceva agitație. Se făcuse aproape ora 12 și oficialitățile țării au început să vină. Ca să nu fie niciun fel de dubiu pentru ce a fost nevoie de crearea unui festival la țuicii, la-am văzut venind pe unul din ”liderii” partidului comunist post 1990 – Nicolae Văcăroiu, însoțit bineînțeles de oficialitățile comuniste locale și de o armată de agenți de pază deghizați în costume. Imediat a venit și ”opoziția” în persoana lui Cristian Boureanu, însoțit de un fost coleg de școală și el candidat la alegerile locale.

Atmosfera devenise una încinsă și nu mai era plăcută, așa că am decis să plecăm. Partea mai puțin plăcută a fost că drumul, pe o bandă și un pic, se aglomerase pe o distanță de câțiva kilometrii, până la șoseaua principală și încă ceva mai mult. Într-un final, după mai bine de o jumătate de oră am reușit. Am ajuns la concluzia că data viitoare trebuie să mă feresc de evenimente politice și de mersul la Festivalul Țuicii cu mașina. În fond și la urma urmei festivalul este despre țuică !

[Vizitat în primăvara anului 2008]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*