Coimbra

Am ajuns la Coimbra după ce am vizitat mănăstirile din centrul Portugaliei (Alcobaça, Batalha și Tomar), în drum spre Braga, următoarea noastră destinație. Contactul cu Coimbra a fost un pic surprinzător, ținând cont de aglomerația din Sintra, aici chiar nu era foarte multă lume.

Coimbra a fost prima capitală a Portugaliei în secolele XII și XIII, însă la nivel internațional este recunoscută ca cel mai important centru universitar din Portugalia și unul dintre cele mai mari din Europa. Universitatea Coimbra, fondată în 1290, este cea mai veche instituție de învățământ superior din lumea vorbitoare de portugheză. fiind inclusă în lista siturilor UNESCO în anul 2013.

Aventura noastră la Coimbra a început la centrul de vizitare, unde ni s-au prezentat mai multe opțiuni de bilete și ore de vizitare, așa că am fost atenți să ne asigurăm că luăm un bilet care să includă și biblioteca.

Prima escală a fost la Muzeul de Științe, care nu excelează prin nimic deosebit, fiind mai degrabă o capcană pentru turiștii care vin la Coimbra pentru istoria și semnificația orașului. Noi ne-am axat pe secția de istorie naturală, cu niște exponate destul de interesante.

De la Muzeul de Științe am pornit spre complexul muzeal, făcând o scurtă escală în fața bisericii Se Nova, dar pe însă care n-am vizitat-o. Punctul focal, Pátio das Escolas, găzduiește Palatul Regal, turnul universității, capela universitară principală din Saõ Miguel și biblioteca universitară.

Toate aceste clădiri istorice sunt amplasate în jurul unei curți interioare. Până la ora stabilită pentru accesul la bibliotecă am avut timp suficient să vizităm celelate atracții. Capela de São Miguel este destul de mică și se vizitează lejer în vreo 10 minute. Palatul are doar câteva camere, dintre care se remarcă Sala Grande, și se vizitează destul de repede, un pic dezamăgitor, ținând cont că ne așteptam la mai multe camere și colecții istorice. Pentru turnul clopotniță (Torre da Universidade), am fost nevoiți să ne cumpărăm un bilet suplimentar, însă cred că a meritat, mai ales datorită faptului că acesta oferă un punct de belvedere excelent, inclusiv asupra râului Modego, care traversează Coimbra.

Cea mai mare bijuterie a complexului universitar este Biblioteca Joanina. Noi am avut grijă să ne luăm bilet și pentru aceasta (aș spune și noroc), pentru prima oră disponibilă. Vizita la Biblioteca Joanina durează aproximativ 20 de minute, cu ghid însoțitor, fotografierea nu este permisă. Biblioteca este un exemplu grozav de arhitectură barocă, iar colecțiile de aici conțin cărți unice în lume. Ghidul are grijă să prezinte pe scurt caracteristicile principale ale bibliotecii, precum și cărțile unicat și anul când acestea au fost achiziționate.

[Vizitat în 15.08.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*