Bisericile din jurul Midyatului: Anıtlı, Altıntaş și Bağlarbaşı

Zona Mindyatului, din sud-estul Turciei este recunoscută printr-un număr destul de mare de biserici și mănăstiri creștine. Zona este recunoscută ca Tur Abdin și prezintă exemple timpurii de arhitectură monahală, asociată cu comunitatea ortodoxă siriacă. Dintre acestea se remarcă Mănăstirea Mor Gabriel, Mănăstirea Mor Hananyo (Deyrulzafaran) și biserica Mor Yakup, despre care am scris separat, altele fiind mai puțin cunoscute, mai ales din cauza accesului mai dificil. Dintre bisericile mai puțin cunoscute, am reușit și să vizitez un număr de trei: Anıtlı, Altıntaş și Bağlarbaşı.

După ce am vizitat Mănăstirea Mor Gabriel am pornit direct spre Anıtlı, localitatea fiind situată la cea mai mare distanță față de Mydiat. Principala atracție din Anıtlı este Biserica Yoldath Aloho sau Biserica Maicii Domnului. După ce am parcat mașina am tras ocolit biserica de vreo două ori, totul fiind închis. Biserica Yoldath Aloho este probabil cea mai frumoasă dintre numeroasele biserici din Tur Abdin. Biserica face parte dintr-un complex monahal mai mare și de obicei este deschisă vizitatorilor. Poarta mare era închisă, așa că am intrat pe o poartă laterală, prin curtea paznicului de la biserică. Se crede că biserica a fost construită în jurul anului 450 și ulterior extinsă în perioada împăratului bizantin Justinian în secolul al VI-lea, în vreme ce adăugiri suplimentare au fost făcute și în perioada modernă.

Am plecat mai departe și am făcut următoarea escală la Altıntaş. Biserica de aici, Mor Azozoʾel, sau biserica Mor Izozoel, este o veche biserică ortodoxă siriacă construită în secolul al VII-lea sau al VIII-lea. Unele opinii care indică faptul că a fost întemeiată pe o structură mai veche datând din secolul al VI-lea. Din păcate biserica a fost închisă, așa că m-am limitat să o văd din stradă.

Ultima escală din regiunea Tur Abdin am făcut-o la Bağlarbaşı. Biserica de aici, Mor Kyriakos, este o biserică mare, bine întreținută, deși în sat nu mai există niciun locuitor de etinie siriacă. Acesta este și motivul pentru care biserica este dificil de vizitat, excepțiile fiind în anumite perioade din vară, când unii emigranți se întorc acasă din Europa de Vest.

[Vizitat în 25.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*