Chicago: Clădirile arhitectului Frank Lloyd Wright

La întoarcerea din Hawaii am avut o escală de aproape 12 ore în Chicago. Inițial nu aveam niciun plan pentru vreo vizită în Chicago, însă n-am avut de ales în momentul în care mi s-a făcut rezervarea. Așa că nu mi-a rămas decât să mă documentez și să văd ce opțiuni am. În urma cercetărilor făcute am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să vizitez câteva din clădirile proiectate de arhitectul Frank Lloyd Wright. La momentul respectiv clădirile proiectate de arhitectul american, urmau să fie pese pe agenda UNESCO pentru a fi incluse în lista patrimoniului mondial. Din nefericire puciul din Turcia (țara organizatoare a reuniunii UNESCO din 2016), a făcut ca lucrările să se întrerupă brusc și de atunci n-am mai știut ce se va întâmpla cu propunerea.

Am aterizat la Chicago la 4.55 am, iar după ce m-am asigurat că bagajul este în regulă și nu trebuie să fac nimic (spre deosebire de aeroportul din LA), am pornit spre primul obiectiv al zilei: Casa Frederick C. Robie, situată în zona campusului Universității din Chicago. De la aeroport am luat trenul-metrou pe linia albastră, până la stația Clark/Lake, unde am schimbat pe linia verde, până la stația Garfield, în direcția Cottage Grove. De aici trebuia să mai iau autobuzul nr. 55 până la stația 55th Street & Woodlawn, dar nu prea mi-a plăcut cum arată zona, iar pe GPS îmi arătau numai vreo 2 km, așa că am pornit mai departe pe jos. Imediat am ajuns într-un parc destul de frumos, după care am intrat în campusul universitar. Era o oră destul de matinală (nu cred ca era 7 dimineața), nu era nimeni în afară de poliția campusului și totul arăta minunat. În scurt timp am ajuns și la Casa Frederick C. Robie.

După ce m-am învârtit în jurul casei vreo 15-20 minute, timp în care am reușit să-mi rup și pantalonii într-un loc mai delicat, am pornit spre Unity Temple. Am pornit din nou pe jos pre stația Garfield, de unde am luat metroul, fără să schimb, până la Oak Park. Era încă destul de dimineață și spre surprinderea mea am fost singurul alb din metrou, până la stațiile din zona centrală.

De la stația Oak Park, am urmat indicațiile GPS-ului și în scurt timp eram în fața clădirii Unity Temple. Din păcate clădirea era și închisă și în șantier. Se pare că a trecut printr-un efort de restaurare considerabil, care probabil a fost încheiat înainte de a fi inclus în lista UNESCO în cursul acestui an.

Tot în zona Oak Park, se găsește și cea mai mare colecție de clădiri din lume proiectate de Frank Lloyd Wright. Printre acestea se numără:

Casa și studioul Frank Lloyd Wright, este clădirea construită de arhiect în 1889 și în care a stat împreună cu familia. A fost inclusă în Registrul național al locurilor istorice în 1972, iar în prezent a fost restaurată de către Frank Lloyd Wright Preservation Trust, organizație care oferă și tururi ghidate în cartierul Oak Park.

Casa Arthur Heurtley

Casa Edward Hills

Casa Frank Thomas

Reședința Laura Gale

Casa Nathan Moore

Alte case, care nu știu dacă sunt sau nu operele lui Lloyd.

Nu sunt expert în arhitectură, așa că nu mi-am luat niciun tur ghidat prin cartier, care mi-ar fi oferit informații suplimentare. Din același motiv nici nu am vizitat în interior casa lui Frank Lloyd, dar plimbarea mi-a făcut o mare plăcere. În final am decis să profite de timpul care mi-a rămas până la zborul spre Europa și am plecat spre zona centrală a orașului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*