Castelul Bouillon/Château de Bouillon

Foto: Alice Din Tzara Minunilor
Foto: Alice Din Tzara Minunilor

Vizita la Bouillon mi-a fost sugerată de un prieten cu mult înainte ca orașul să fie promovat destul de insistent în aeroportul din Bruxelles. Localitatea Bouillon nu are gară, așa că din Bruxelles am luat un tren de dimineață, până la Libramont. De aici mi-am continuat drumul cu autobuz local, Bouillon fiind la peste 30 km distanță.

Principala atracție este Castelul Bouillon (Château de Bouillon), un castel medieval cu o istorie de aproape o mie de ani, situat pe un pinten stâncos, într-un meandru al râului Semois.

Castelul a fost construit în secolul al X-lea la intersecția dintre Reims, Liège și Aix-la-Chapelle. Istoria sa este asociată și cu Godfrey de Bouillon, renumit pentru prima cruciadă. În secolul al XVIII-lea, în vremea lui Ludovic al XIV-lea, castelul a fost reconstruit complet, în stil Vauban, astăzi fiind considerat unul dintre cele mai frumoase castele medievale din Belgia. Este un cont cheie pentru arhitectura medievală și este renumit pentru prima cruciadă, condusă de Godfrey de Bouillon.

Plimbarea printre ruine este foarte interesantă, existând numeroase tuneluri și pasaje care fac legătura între beciuri (sau temnițe) întunecoase și metereze. Deși nu face parte din situl UNESCO francez Fortificațiile Vaubanm, elementele caracteristice acestor tipuri de fortificații sunt destul de prezente, chiar și pentru cei mai puțin avizați. Castelul a fost folosit în scopuri militare până în 1830. Din vârful turnului principal, se poate vedea râul Semois și  meandrelor sale.

În incinta castelului există și o șoimărie, iar vizitatorii mai norocoși pot participa și la demonstrații care sunt organizate cu ocazia anumitor evenimente. Pentru cei care nu au șansa spectacolelor, există o expoziție care prezintă destul de multe informații despre șoimărit. Pentru mine a fost prima și singura ocazie pe care am avut-o până în prezent de a afla mai multe informații despre șoimărit, de la fața locului.

Chiar lângă castel este și Muzeul Ducal, care ocupă două clădiri care datează din secolele XVII și XVIII. Cea mai recentă dintre cele două clădiri este fosta reședință a lui Nicolas-Joseph Spontin, consilier la Curtea Suverană din Bouillon în secolul al XVIII-lea. Cea mai veche, numită „Casa Guvernului Bouillonnais” a servit ca locuință pentru ofițerii castelului. Din păcate pentru mine Muzeul Ducal a fost închis și nu la-m putut vizita.

Drumul de întoarcere a fost o mare provocare, deoarece am fost nevoit să aștept două ore un autobuz care să mă ducă până la Libramont, de unde să iau un tren pentru încă două ore până la Bruxelles, la timp ca să ajung și la aeroport. Până la urmă totul a fost în regulă, iar Bouillon-ul a fost într-adevăr unul dintre cele mai frumoase castele medievala vizitate de mine nu numai în Belgia, dar și în alte țări vizitate. Între timp sper să-mi recuperez și pozele ”pierdute” și să revin și cu ceva imagini.

Foto: Alice Din Tzara Minunilor
Foto: Alice Din Tzara Minunilor

[Vizitat în 22.03.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*