Complexul arheologic Cerro Sechin – Casma

Vizita la Complexul arheologic Sechin a însemnat de fapt o escală pe drumul dintre Trujilio și Caral. Nu am fost sigur că reușesc tot ce mi-am propus, așa că am plecat din Trujilio dis de dimineață. Cum nu am găsit nimic direct până la Casma am luat un prim autobuz până în Chimbote (130 km, circa 2 ore) și încă un autobuz din Chimbote până în Casma (55 km, circa 1 oră). Din Casma a tocmit repede un tuk-tuk și în circa 15 min eram deja la Complexul arheologic Cerro Sechín.

Mi-am început vizita cu Muzeul Regional Casma „Max Uhle“. Muzeul a fost inaugurat în 1984 și în el sunt expuse mare parte din obiectele arheologice descoperite în urma cercetărilor arheologice realizate în zonă (în siturile Cerro Sechín, Sechín Bajo, Sechín Alto, Las Aldas, Pampa Colorada și Moxeque), cum ar fi ceramică din culturile Chavín, Wari și Chimú, reproduceri, poze aeriene, mumii etc., culturi care au o vechime de peste 2000 ani.

După muzeu mi-am continuat vizita în exterior, în Complexul arheologic Cerro Sechín (Dealul Sechín). Cerro Sechín este locul în care a fost descoperită una dintre cele mai vechi civilizații din Peru. Principala atracție a clădirii principale sunt gravurile reprezentând ritualuri de luptă și sacrificii umane și care datează din 1770-1510 î.e.n. În complex au fost descoperite și picturi murale datate între 2290 și 2020 î.e.n. și care înfățișează animale.

Cred că întreaga vizită a durat circa o oră, iar eu m-am grăbit să iau autobuzul spre Lima (sau Caral) de la ora 12. Numai că am cam luat țeapă, în sensul că fie nu era niciun autobuz la ora 12, fie a plecat mai devreme. În orice caz, n-am reușit să mă înțeleg cu persoana de serviciu (era un birou care coordona în mare parte transferul de bagaje, dar și vânzarea de bilete), cert este că am mai așteptat vreo 2 ore până la următorul autobuz, timp în care aș fi putut vizita și Complexul Astronomic Chanquillo, sit listat pe lista indicativă UNESCO și care la comparație cu alte situri indică ceasul astronomic de la Sarmizegetusa Regia. Mai mult decât atât, nu am reușit să găsesc nimic către Barrnaca, care nu este pe drumul principal, așa că mi-am luat bilet direct spre Lima, în speranța că voi găsi ceva către Barranca poate chiar în seara respectivă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*