Catedrala din Jaen

Jaén este un oraș spaniol, capitala provinciei cu același nume din Andaluzia, fiind situat aproximativ la jumătatea distanței dintre Cordoba și Granada (Alhambra). Am făcut aici o scurtă escală pentru a vizitat principala atracție turistică a orașului Catedrala din Jaén.

Catedrala din Jaén a fost construită după proiectul lui Andrés de Vandelvira, arhitectul principal la Úbeda și Baeza, orașe incluse pe lista UNESCO în anul 2003. Catedrala este considerată unul dintre cele mai semnificative monumente ale Renașterii spaniole ș și o sursă de inspirație pentru construirea multor catedrale din America Latină. Din acest motiv ea a fost inclusă de Spania, în 2012, pe lista provizorie a siturilor UNESCO, ca o extindere a sitului deja existent Úbeda și Baeza.

Catedrala, care este sub hramul Adormirii Maicii Domnului, a fost construită între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea pe locul vechii moschei Aljama, după cucerirea orașului, în anul 1246, de către Fernando al III-lea. Câțiva ani mai târziu, în secolul al XIV-lea, catedrala s-a extins pentru a adăposti voalul despre care se spune că a fost folosit pentru a șterge sudoarea și sângele lui Isus în timpul crucificării și pelerini veniți să vadă acest voal. Ulterior, între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, catedrala a fost construită în stil renascentist. Proiectul renascentist inițial a fost opera lui Andrés de Vandelvira și a fost construit în diferite etape, fără ca succesorii săi să schimbe mai mult decât aspectele ornamentale sau trăsăturile subsidiare ale designului de bază.

În biletul de intrare la catedrală este inclus și un audio-guide, așa că este bine de profitat de acest lucru pentru mai multe informații. Cele mai interesante puncte de atracție artistice din interiorul catedralei sunt sacristia și sala capitulară (capodopere Vandelvira), tribunele corului, capela principală care adăpostește celebra relicvă a Sfântului Voal, galeriile superioare (o serie de balcoane unice în lumea creștină) și muzeul catedralei.

[Vizitat în 03.10.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*