
După ce am vizitat Muzeul Real Bosco di Capodimonte ne-am decis să facem o vizită și la Catacombele San Gennaro situate în apropiere. Din păcate nu știam prea multe despre catacombe și nici nu m-am informat suficient, așa că la ora la care am ajuns era deja închis.
Am revenit la catacombe a doua zi, iar după ce ne-am luat bilet și o așteptare de aproape o oră, s-a format un grup destul de mare, deși eram în ultima zi a anului.
Catacombele San Genarro sunt considerate cele mai vechi și mai sacre catacombe din Napoli. Catacombele se întind pe o suprafață de circa 5600 de metri pătrați, fiind săpate în dealul Capodimonte. Ele își au originea în secolul al II-lea, când cimitirul s-a dezvoltat în jurul mormântului unei bogate familii romane și adăpostesc aproximativ 3000 de morminte.
Întreg complexul este amplasat pe mai multe nivele, dezvoltate în diferite perioada începând din secolul al II-lea și până prin secolul al XIII-lea. Aici au fost îngropate personalități locale ale vremii, printre care cel de-al șaselea episcop de Napoli, Agrippino, îngropat aici în secolul al III-lea sau San Gennaro, patronul orașului, îngropat aici în secolul al V-lea, perioadă când locul a devenit și loc de pelerinaj.
Una dintre caracteristicile catacombelor este dată încăperile spațioase și tavanul care ajunge până la 6 m înălțime. Catacombele găzduiesc trei tipuri de morminte, fiecare corespunzând unei clase sociale specifice. Mormintele celor sunt, evident, mai mari, având inițial porți de porți și fiind împodobite cu fresce. Mormintele celor din clasa de mijloc erau sunt în nișe mici din pereți laterali, în vreme ce săracii erau îngropați în morminte săpate în podea. Nișele de pereți mai mici, dreptunghiulare, cunoscute sub numele de locul, erau domeniul claselor de mijloc, în timp ce formele (mormintele de podea) erau rezervate săracilor.
După furtul moaștelor de la San Gennaro și transferul rămășițelor episcopilor îngropați aici în alte locuri din oraș, a început o perioadă în care catacombele au început să fie neglijate. Prin urmare, din secolul al XIII-lea până în al XVIII-lea, catacombele San Gennaro au suferit perioada în care au fost abandonate și jefuite.
Abia în secolul al XVIII-lea catacombele au început să fie readuse în lumina publicului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, catacombele au fost adaptate și utilizate de populația napolitană ca adăpost împotriva atacurilor aeriene, perioadă în care au mai suferit și alte deteriorări. Reamenajarea catacombelor și noi săpături arheologice au început în 1969. În prezent Catacombele San Gennaro, împreună cu Catacombele San Gaudioso (pe care am vizitat-o în ziua următoare) și Catacombele San Severo, reprezintă obiective de top ale orașului Napoli, care nu trebuie ratate.
Accesul este relativ ușor, de la Muzeul Național se ia autobuzul (liniile 168, 178, C63) și se coboară la stația Basilica Incoronata – Catacombe San Gennaro, în fața intrării.
[Vizitat în 31.12.2018]
Leave a Reply