Catacombele San Gaudioso

Catacombele San Gaudioso reprezintă cel de-al doilea cimitir creștin ca importanță din Napoli, după catacombele San Gennaro, pe care le-am vizitat cu o zi în urmă. Aceste catacombe poartă numele lui Gaudioso africanul, episcopul Abitinei (Tunisia) care a ajuns la Napoli din pură întâmplare.

Am ajuns la catacombe destul de ușor, cu un autobuz din fața Muzeului de Arheologie din Napoli (liniile 168, 178, C63, R4), care ne-a lăsat lângă un pod situat la nivelul cupolei Bazilicii Santa Maria de la Sanità. Din stație am mers spre pod, unde am folosit un lift cu care am coborât în alt cartier, în apropiere de biserică.

Fiind prima zi a anului, când am ajuns nu era nicio agitație, așa că am mai așteptat vreo 15-30 minute până s-a format un grup.

Istoria catacombelor este un pic ruptă dintr-un scenariu de film de groază, însă în același timp este foarte interesantă, obiceiurile de înmormântare fiind fascinante și neobișnuite, un pic macabre, dar foarte interesante.

Turul începe în sala imensă a bisericii, de unde se coboară câțiva pași într-o zonă de  catacombe sub biserică. Călugării aveau ceremonii de înmormântare în biserică. După ceremonii, cadavrele erau coborâte la un nivel inferior printr-o gaură din podea. Aici interveneau sclavii, care prin niște procese complicate și deloc igienice, scoteau fluidele din corpuri înainte de înmormântare. Bineînțeles că acești sclavi se îmbolnăveau și mureau, în câteva zile, așa că a avea această slujbă era, de fapt, o sentință de moarte. Respectivul procedeu s-a practicat într-o perioadă mai timpurie a bisericii, mai precis prin secolul al VII-lea. Vizita cuprinde sala în care avea loc acest proces cu câteva nișe în perete în care, pe vremuri, se scurgeau fluidele. Din fericire mirosul de altădată nu se mai simte.

Turul se continuă cu o altă sală ”rezervată” oamenilor bogați, datând de prin secolul al XVII-lea. Aici bogații vremii plăteau sume considerabile ca să-și rezerve un loc după moarte. Ne-am fi așteptat să vedem niște cripte, în schimb am văzut niște desene pe pereți. Practic, după moarte, capul celui care a cotizat la biserică se tăia, iar craniul era montat într-un perete de piatră, iar un artist picta un corp sub acest craniu. Totul avea la bază credința călugărilor dominicani care credeau că cea mai importanță parte a corpului este capul, ca depozitar al gândurilor, în vreme ce pentru restul corpului nu se acorda o prea mare importanță. În cadrul vizitei se pot vedea destul de bine conservate mai multe desene.

În mod cert catacombele, în special catacombele San Gaudioso, reprezintă una dintre principalele atracții din Napoli și deși nu sunt așa populare ca celelalte obiective (mai ales că sunt deschise publicului relativ recent), merită vizitate. Sperăm ca la o viitoare vizită să avem ocazia să vizităm și celelalte catacombe din Napoli.

[Vizitat în 01.01.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*