Castelul Valtice

Castelul Valtice, situat în Cehia, aproape de granița cu Slovacia și Austria, este un castel fondat în secolul al XII-lea de episcopii din Passau. Începând cu secolul al XIV-lea, respectiv din anul 1530, Castelul Valtice a devenit locul de reședință al familiei princiare de Liechtenstein, una dintre cele mai bogate familii din Europa.

Castelul și-a dobândit aspectul actual ca urmare a modificărilor și extinderilor din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, castelul fiind una dintre cele mai impresionante reședințe baroc din Europa Centrală. Capela castelului datează din 1729 și este considerată ea însăși o capodoperă baroc pur central-european.

În anul 1945, castelul a fost expropriat și trecut posesia statului ceh, fiind administrat de Institutul Național al Patrimoniului din Cehia. În 1996, castelul și parcul castelului, precum și castelul Lednice, au fost incluse pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.
Am vizitat castelul într-o zi ploioasă și răcoroasă, fiind singurul turist ajuns la prima oră a dimineții. Turul a fost unul ghidat, iar ghidul meu mi-a atras atenția asupra unor rame de tablou goale, subliniind faptul că au fost ”furate” de familia princiară de Liechtenstein, atunci când au părăsit Cehia, și încă se așteaptă retrocedarea acestora.

[Vizitat în 12.05.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*