Ruinele Castelului Turaida

După ce am închiriat o mașină în aeroportul din Riga, am pornit pentru mai puțin de o jumătate de zi să vizitez Cēsis. Pe drum am decis însă să vizităm și Turaida, mai ales că acest lucru nu necesită un mare efort, ci doar o scurtă ieșire de câțiva kilometri din drumul principal E77.

Castelul Turaida este amplasat pe malul râului Gauja, în cadrul unui complex muzeal care mai cuprinde și alte obiective, cum ar fi o biserică, sculpturi, un muzeu care oferă o perspectivă asupra istoriei Livoniei între anii 1319 și 1561 etc.

Construcția castelului a fost începută în 1214, pe locul unor construcții de lemn mai vechi. Castelul a aparținut episcopului de Riga până în 1776, când a ars, însă în toată perioada istoriei sale a fost atacat de mult mai multe ori comparativ cu oricare dintre celelalte castele din regiune.

Intrarea inițială în turnul principal al castelului era la 9 m deasupra solului, însă în prima jumătate a secolului al XX-lea a fost instalată o platformă pentru a facilita accesul. Lucrările de restaurare au început în anii 50, însă cercetările arheologice și amenajările au continuat până la începutul acestui secol.

Am convingerea că o vizită la Castelul Turaida merită din plin, mai ales că experiența include și una dintre cele mai frumoase priveliști din Letonia asupra văii împădurite a râului Gauja.

[Vizitat în 16.10.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*