Castelul Kerak

În drumul dintre Madaba și Petra am decis să facem câteva escale. Prima dintre acestea a fost în mijlocul deșertului la Um Er Rasas, iar după lungul drum pe King’s Road, plin de serpentine dar cu un peisaj încântător, am decis să ne oprim și pentru o scurtă vizită la Castelul Kerak.

Castelul Kerak domină de la înălțime orașul Kerak, așezat chiar pe marginea King’s Road, așa că oprirea la castel nu a însemnat o abatere mare de la traseul nostru. Nu deloc surprinzător a fost însă accesul spre castel. Practic, drumul de acces este destul de direct, ceea ce presupune ”escaladarea” probabil a celui mai abrupt drum pe care am fost vreodată. Impresiile șoferilor noștri după ce am ajuns sus, au fost că niciodată n-au mai condus pe o astfel de pantă abruptă.

Este unul dintre cele mai mari castele care au aparținut cruciaților, pe vremea când dominau zona. Construcția castelului a început în anii 1140 și avea ca principal rol controlarea rutelor comerciale dintre Damasc, Egipt și Mecca. În 1176, castelul a intrat sub stăpânirea lui Raynald din Châtillon (Renaud de Châtillon), fost prinț al Antiohiei și unul dintre cei mai renumiți cruciați, primul care a luptat împotriva lui Saladin (cel care a cucerit Ierusalimul) într-o manieră agresivă, de hărțuire. În cele din urmă acesta a fost capturat și decapitat de Saladin în anul 1187.

Un an mai târziu, în 1188, Sa’d Al-Din, nepotul lui Saladin, a cucerit castelul Kerak și acesta a intrat sub stăpânirea musulmană, schimbându-și stăpânii de nenumărate ori de-a lungul istoriei.

Noi am petrecut aici mai puțin de o jumătate de oră și în afară de povestea unui ghid care a legat istoria castelului de Raynald din Châtillon, aș putea spune că nu m-a convins foarte tare.

PS. În decembrie 2016, la un an și jumătate după vizita noastră, castelul a fost ținta unui atac terorist, căzând victimă și turist canadian și mai multe persoane din forțele de securitate iordaniene.

[Vizitat în 24.05.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*