Castelul Hoșap

Unul dintre obiectivele turistice din zona orașului Van este reprezentat de Castelul Hoșap. Acesta este situat la o distanță de circa 60 km de centrul orașului Van, pe șoseaua care duce către orașul Bașkale. Pe drum se poate face o escală și la Castelul Cavuștepe, situat aproape la jumătatea distanței dintre Akdamar și Castelul Hoșap.

Castelul Hoșap este amplasat pe o stâncă impresionantă care domină localitatea Guzelsu. Din păcate, în perioada când am ajuns aici castelul nu se vizita, fiind într-un proces de restaurare. Prin urmare tot ceea ce am putut să fac, a fost să vizitez exteriorul castelului, impresionantă fiind poarta de acces în interiorul acestuia. Castelul datează din perioada regatului Urartu, însă în forma actuală a fost construit de Mahmudi Süleyman Bey în anul 1643, conform inscripții care se găsește pe poarta castelului. Alte structuri care se găsesc în interiorul castelului sunt reprezentate de o moschee, hamam, madrasa, rezervorul de apă, temnița și câteva camere, pe care sper să am șansa să le vizitez cu altă ocazie. În afara cetății propriu-zise, de pe stâncă se pot vedea și zidurile exterioare ale cetății, care șerpuiesc printre casele din jurul castelului.

Vizita n-a fost lipsită de peripeții. În primul rând, în zona porții cetății erau vreo 4-5 copii care tot încercau să-mi vândă ceva, iar când i-am refuzat au devenit puțin agresivi, aruncând chiar cu pietre, dar fără intenția de a mă lovi. Al doilea moment a fost la ieșirea din Guzelsu, unde era un filtru de poliție. Nu a fost singurul punct de control din exursia mea, însă a fost primul loc în care mi s-a cerut să deschid portbagajul și să deschid capacul la rucsac, ceea ce a fost surprinzător, mai ales că la alte filtre, când le-am spus să vorbească în engleză mi-au făcut semn din start să merg mai departe, fără niciun fel de control.

[Vizitat în 28.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*