Castelul Augustusburg din Brühl

Brühl este un oraș mic sitat între Bonn și Köln, renumit pentru Castelele Augustusburg și Falkenlust, castele incluse în lista UNESCO încă din anul 1984.

Castelele Augustusburg și Falkenlust din Brühl sunt considerate capodopere ale stilului arhitectonic rococo. Construcția acestora a început în secolul al XVIII-lea la inițiativa lui Clemens August, arhiepiscopul de Köln.

În scurta mea vizită la Brühl nu am avut timp decât pentru Castelul Augustusburg. La Brühl se ajunge destul de ușor, atât din Bonn cât și din Köln, fie cu tramvaiul nr. 18, fie cu trenul. Eu am venit din dinspre Bonn, până la stația Brühl Mitte, iar la plecare am optat pentru tranul spre Köln.

Vizitarea Castelului Augustusburg se face cu tur ghidat, în germană și la ore fixe. Din fericire pentru străinii nevorbitori de germană sunt puse la dispoziție audioguide-uri. Construcția castelului Augustusburg a început în 1725, primul arhitect Johann Conrad Schlaun. Se pare însă că arhiepiscopul Clemens August a vrut ceva mai modern și după 3 ani a ales un alt arhitect, pe Francois Cuvilliés, el fiind arhitectul castelului care se poate vedea acum. Se pare că extravaganța l-a costat destul de mult pe arhiepiscop, așa că după moartea sa a trebuit să fie vândută toată mobila pentru a se pute plăti datoriile.

Castelul nu este foarte mare, însă încăperile se pot caracteriza prin grijă mare la detalii, sculpturi și coloanele de marmură prețioase, care par puțin exagerate, dar totuși elegante și armonioase. Punctul culminant al castelului este scara mare, proiectată de Balthazar Neumann, scară prin care Clemens August a vrut să impresioneze vizitatorii umili care veneau să-l vadă.

Castelul este înconjurat de o grădină destul de interesantă, dar care cred că merită vizitată într-o altă perioadă a anului.

[Vizitat în 21.03.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*