
În ultima săptămână internetul a fost luat cu asalt de numeroase știri despre prăbușirea unei părți din cascada Bigăr. Nu vreau să îmi dau cu părerea despre motivele care au condus la acest nefericit eveniment, pentru că au fost destul de multe păreri apărute în spațiul public. Ba mai mult, în spiritul clasic care ne caracterizează, au apărut la fel de multe bancuri pe această temă.
Personal am vizitat cascada Bigăr de 3 ori: în august 2017, în noiembrie 2019 și la sfârșitul lunii mai 2021, cu doar câteva zile înainte de prăbușire, fapt ce mi-a oferit șansa să văd cascada în diferite perioade ale anului cu un regim de apă cât de cât diferit.
Cascada a devenit faimoasă în urmă cu vreo 10-15 ani, când, la fel ca și acum, internetul a fost invadat de știrea că cea mai frumoasă cascadă din lume se află în România. Cert este că de-a lungul timpului am încercat să vizitez cele mai reprezentative atracții din România, însă până la acea promovare internațională a cascadei nu am auzit de ea, deși am avut ocazia să mai ajung prin zonă. După părerea mea, cascada Beușnița, localizată nu foarte departe de cascada Bigăr, tot în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, este mult mai frumoasă și interesantă, dar este mult mai mult dependentă de nivelul de apă.
Revenind la cascada Bigăr, sunt de acord cu părerile că era o cascadă frumoasă, însă nu m-aș hazarda să spun că este, sau mai bine zis a fost, cea mai frumoasă din lume. În plus, deși nu s-a vorbit foarte mult, pe mine m-a deranjat terasa de deasupra cascadei, care îi scădea destul de mult atractivitatea, alături de podul din imediata apropiere. Practic cele două structuri antropice au știrbit întotdeauna din naturalețea cascadei, deși sunt destui pantofari care ar spune altfel.
Nu pot să nu remarc modul în care au evoluat lucrurile în numai 4 ani. Dacă în vara anului 2017, în plin sezon de vacanțe, am parcat pe drum în apropierea cascadei, anul acesta nu am putut parca decât la câteva sute de metri, într-o parcare destul de mare (cu un tarif pe măsură), înconjurată mai multe tarabe și terase. Sunt foarte curios ce se va întâmpla cu acestea, acum că principala atracție a zonei a dispărut.
[Vizitată în 12.08.2018; 15.11.2019 și 29.05.2021]
Leave a Reply