Caral Supe

Cu toate că situl arheologic Caral Supe este relativ aproape de Lima (aproape 200 km), vizitarea acestuia nu este cel mai simplu lucru de făcut. Lucrurile se complică și mai mult dacă încerci să ajungi aici dinspre Trujilo, din cauză că drumul Panamerican nu trece prin Barranca. Eu am profitat de o oprire neprevăzută la Pativilca, așa că am sărit din autobuz, am luat un microbuz local și în 15 minute eram în Barranca, unde m-am cazat la primul hostel indicat în ghidul Lonely Planet.

A doua zi am luat un ”colectivo” din Barranca (după o așteptare de circa o oră), iar după încă o oră am ajuns la Caral-Supe. Din localitate, din locul în care m-a lăsat mașina, am mai mers câteva sute de metri până la punctul de acces spre sit (se poate ajunge aici și cu microbuze), iar de aici am trecut un pod și am mers încă vreo 10-15 min până la centrul de vizitare al complexului arheologic.

Vizitarea sitului se face obligatoriu cu ghid, care costă vreo 20 soles, care se adaugă la biletul de vreo 5 soles. Bineînțeles că la prima oră a dimineții nu am avut cu cine împărți costurile aferente ghidului. Întregul tur a durat circa o oră, timp în care ghidul mi-a prezentat în spaniolă principalele repere ale sitului, fiind surprins să descopăr piramide în America de Sud. Deși nu știu limba spaniolă, am înțeles totuși că vechimea sitului este similară cu vechimea siturilor din Mesopotamia, fiind construit între 3000-1800 î.e.n. și că civilizația care a populat zona este considerată ca fiind leagănul civilizației din America. Mai mult decât atât, am înțeles că toată valea este plină de situri arheologice și piramide din aceeași perioadă, dar încă neexplorate suficient.


Deși era dimineață, căldura era insuportabilă, așa că am plecat imediat după vizită. De data aceasta am aflat de la niște turiști spanioli, că în circa 10 minute va veni un microbuz la pod. Microbuzul a fost punctual, însă pe drum a făcut o pană și deja începusem să-mi fac probleme dacă voi ajunge la timp să prind avionul. Din fericire totul a fost în regulă, iar în scurt timp am ajuns în Supe, de unde am prins imediat un autobuz spre Lima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*