Capul Sounion

Capul Sounion reprezintă cea mai sudică parte a peninsulei grecești Attica, situată la circa 70 km de Atena. Zona este însă mult mai bine cunoscută prin faptul că aici se găsesc ruinele unui templu antic grec al lui Poseidon, zeul mării în mitologia greacă. Ruinele se găsesc pe un promontoriu, înconjurat pe trei laturi de mare. Legendele locului spun că în acest loc Egeu (Aegeus) s-a sinucis aruncând-se de pe stâncă atunci când corabia fiului său Tezeu, plecat în Creta să lupte cu Minotaurul (un monstru pe jumătate om pe jumătate taur), s-a apropiat arborând o velă de culoare neagra, semn că acesta ar fi murit. De fapt, Tezeu a învins Minotaurul, dar in mod tragic a uitat sa pună vela albă. In final marea a fost denumita după numele regelui sinucigaș: Marea Egee.

Legendele mai vechi (Odiseea lui Homer) spun ca Saunion este locul in care regele Menelau s-a oprit in drumul sau de 10 ani de la Troia spre Itaca, pentru a-și îngropa timonierul. Cum chinul întoarcerii sale spre casa a fost pus pe seama zeului Poseidon, templul de pe Saunion a fost dedicat acestuia.

Se pare ca la baza uneia dintre coloane (eu n-am văzut) este o inscripție a poetului George Lord Byron datata probabil de la vizita sa în Grecia prin 1810-1811. În schimb am văzut mai multe exemplare ale unei specii de păsări care pot spune că nu se jenau apropare deloc de turiștii care-i făceau poze chiar și de la 2 m.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*