Canionul Koman – Fierza

Excursia din Albania din a avut ca punct final Parcul Național Valbona. După noaptea petrecută în campingul de lângă lacul Shiroka, am pornit spre Valbona pe ruta Koman – Fireza. Traseul presupune traversarea lacului de acumulare Koman, lucru care presupune o experiență în sine.

Ca să ajungem însă la feribotul de la Koman, a trebuit să parcurgem un drum de circa 60 km, pe cel mai prost drum din Albania, în special ultimii 20 km. Cred că ne-a luat aproape 2 ore, în condițiile în care ne grăbeam să ajungem la timp pentru feribot.

Am ajuns acolo cam la limită, după o ultimă porțiune a drumului de vreo 5 pe serpentine, pantă mare și drum parcă și mai prost. Feribotul se ia chiar de la baraj, după ce se trece printr-un mic tunel.

Feribotul de la Koman la Fierze a fost creat inițial ca să transporte localnicii dintr-o parte în alta. În prezent feribot este folosit și de turiștii care călătoresc de la Shkoder la Valbona. Durata drumului este de aproximativ 2 ore.

Prima parte a drumului este și ce mai spectaculoasă, feribotul înaintând agale având în stânga și în dreapta pereții de stâncă. Pe măsură ce se înaintează însă, valea se lărgește, peisajul schimbându-se într-o oarecare măsură, însă la fel de spectaculos.

La Fierza ne-a așteptat un orășel comunist, muncitoresc de mici dimensiuni, dar în care am găsit totuși un restaurant. Era deja ora prânzului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*