Çanakkale

Çanakkale, oraș situat în provincia cu același nume și capitala acesteia, este alături de Istanbul, una din principalele porți de intrare în Asia. Ca multe localități din zonă (provincia istorică Asia Minor) și Çanakkale are o istorie de câteva mii de ani, însă dovezi mai clare sunt din perioada Troiei. În perioada bizantină s-a numit Dardanellia, pentru că în perioada otomană să fie rebotezată Kale-i Sultaniye (Cetatea Sultanului). Mai târziu localitatea a devenit cunoscută ca centru de ceramică, fiind cunoscută ca Çanak kalesi (Cetatea ceramicii), nume păstrat până în zilele noastre. Din punct de vedere istoric numele localității se leagă mai ales de Bătălia de la Gallipoli, din perioada Primului Război Mondial, de care am amintit într-o postare precedentă.

Orașul este mult mai cunoscut ca localitate de tranzit în drumul spre stațiunile sudice mai ales că este cam la limita distanței de condus cât de cât în siguranță din România. Cum noi nu ne prea grăbeam am decis să facem și o scurtă escală ca să vizităm ceva. După ce am coborât de pe bac și am trecut pe lângă Calul Troian fără să-l băgăm în seamă, ne-am oprit la Muzeul Naval, aflat în imediata apropiere (am trecut pe lângă el la întoarcere).

Muzeul Naval, este dedicat aproape exclusiv bătăliei Dardanelelor din Primul Război Mondial, care pe lângă informații istorice expune mai multe colecții de arme, medalii uniforme etc. În incinta muzeului se găsește și Cetatea Çimenlik (Fortăreața Sultanului – Kale-i Sultaniye), cetate care datează din 1461, de pe vremea Sultanului Mehment al II-lea fiind construită în aceeași perioadă cu Cetatea Kilitbahir situată pe malul european al Strâmtorii Dardanele, ambele având ca scop securizarea acesteia.

[impresii din 10.08.2012]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*