Muzeul Căilor Ferate din Çamlık

Pentru cine este în căutare de experiențe inedite în zona Kuşadası – Efes – Selçuk, una dintre opțiuni poate fi Muzeul Căilor Ferate din Çamlık (Çamlık Turkish State Railways). Spre deosebire de majoritatea turiștilor cazați la Kusadası și care vizitează Pamukale într-o excursie de o zi, noi ne-am propus un circuit, cu întoarcere spre alt traseu, așa că am scăpat și de presiunea unui drum dus întors.

După ce am ieșit din Kusadası, mergând pe drumul Kuşadası/ Selçuk – Aydın / Denizli, la vreo 12-15 km drumul ne-a scos în cale localitatea Çamlık și un indicator care ne ”avertiza” de existența unui muzeu al trenurilor, așa că am făcut și noi o escală.

Muzeul a fost inaugurat în 1991, fiind amenajat în incinta fostei stații Çamlık, care a fost abandonată din cauza reamenajării liniei principale Izmir Aydın. Au fost menținute clădirile originale ale gării. Fiind creat odată cu eliminarea locomotivelor cu aburi din Turcia, muzeul are una dintre cele mai mari colecții de motoare cu aburi din Europa, majoritatea fiind aduse aici la scurt timp după ce au fost retrase din circulație.

Colecția include aproape toate tipurile de motoare cu abur folosite de Turkish State Railways – TCDD, după cel de-al doilea război mondial, însă nu include și motoare diesel sau electrice. Interesant că este permis accesul în locomotivele sau vagoanele expuse, însă pentru unele trebuie ceva condiție fizică și bineînțeles multă atenție. Din punctul meu de vedere, una dintre principalele atracții a fost reprezentată de un vagon din Orient Expres.

Muzeul are, de asemenea, o mulțime de alte componente de cale ferată, iar într-o cameră de lângă magazie este expusă o colectie de fotografii cu Mustafa Atatürk.

[Vizitat 13.08.2012]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*