Caminito del Rey

Caminito del Rey este o potecă, în mare parte suspendată, construită în defileul râului Gaitanes. Traseul are o lungime de 3 km și o lățime de circa 1-2 m.

Lucrările la potecă au început în 1901 și s-au încheiat în 1905 și a avut ca principal scop să faciliteze accesul muncitorilor și trasponrtul materialelor la centrala hidroelectrică El Chorro. În anul 1921 regele Alfonso al XIII-lea a participat la inaugurarea barajului Conde del Guadalhorce traversând poteca construită anterior. Din acel moment oamenii au început să numească poteca „Caminito del Rey” , nume care se păstrează și astăzi.

De-a lungul timpului poteca s-a deteriorat, așa că accesul publicului a fost restricționat în anul 2001. În luna februarie 2014, consiliul regional din Málaga a început procesul complet de restaurare a potecii suspendate, iar la sfârșitul lunii martie 2015, el Caminito a fost redeschis publicului.

Accesul în zonă se face pe bază de bilet, însă acesta trebuie cumpărat din timp, mai ales că numărul turiștilor este limitat și pe intervale orare. Din fericire pentru mine, am beneficiat de o invitație din partea municipalității din Málaga, așa că nu am fost constrâns nici de oră și nici de un grup ghidat.

Am ajuns aici cu o mașină închiriată, pe care am lăsat-o în zona El Chorro. De aici am luat un autobuz care m-a dus în zona Ardales. Din stația de autobuz se merge vreo 200 m, după care se traversează multele din față printr-un tunel. Poarta de acces spre Caminito este la distanță de vreo 10 – 15 min.

După un scurt instructaj și după ce am primit o cască drept echipament, am pornit pe traseu împreună cu alți 3 turiști, formând propriul nostru grup neghidat. Imediat după intrare începe prima secțiune a traseului, care este destul de interesantă, cu pereții defileului destul de apropiați. Urmează apoi o secțiune de potecă montană normală, după care se ajunge în cea de-a doua parte a traseului. Aici poteca suspendată, construită deasupra celei vechi, urmează peretele de stâncă fiind suspendată la circa 100 m înălțime. Am profitat din plin că nu făceam parte dintr-un grup mare, putând admira din plin peisajul incredibil.

Cea mai spectaculoasă parte este însă partea finală, cea situată după podul suspendat, care face trecerea de pe un versant pe altul. Zona este diferită, mai ales că valea se lărgește, în vreme ce poteca șerpuiește pe mijlocul peretelui de stâncă.

După puntea suspendată, traseul se continuă vreo 15 min până la El Chorro, în ultima parte fiind mai multe terase și magazine de suveniruri.

[Vizitat în 02.10. 2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*