Cairo

Am vizitat Cairo cu ceva timp în urmă, mai precis înainte de Primăvara arabă, care a schimbat regimul politic și dus la o perioadă mai sumbră și neprietenoasă pentru turism. Bineînțeles că obiectivele principale au fost Piramidele de la Giza și Saqqara, însă și orașul propriu-zis.

Prima escală în Cairo am făcut-o la Muzeul Egiptean al Antichităților, principalul muzeu de istorie din Cairo la momentul respectiv, în prezent înlocuit cu Marele Muzeu Egiptean, construit în vecinătatea piramidelor. Aici am avut ocazia să vedem mai multe artefacte ale Egiptului antic, dar și din perioada romană. Principalele atracții au fost însă tezaurul descoperit în mormântul lui Tutankamon, în special Masca mortuară de aur a faraonului, dar și mai multe mumii, depozitate într-o cameră separată, unde accesul s-a făcut în baza unui bilet suplimentar.

După vizita la piramide am făcut o escală la un sat la faraonilor (Faraonic Village), unde gazdele încearcă să reproducă, cât de cât, scene din viața unui sat al Egiptului antic, de pe vremea faraonilor. Aici am aflat că ofrandele pentru zei erau reprezentate de animale, nu oameni pentru că ”noi (egiptenii), nu suntem africani”.

Am revenit la Cairo după un sejur de Crăciun și Revelion petrecut la Hurgada, unde m-am deplasat pe cei aproape 500 km cu un autobuz folosit, de regulă, numai de egipteni.

După revenirea la Cairo am mers să vizităm Citadela, partea islamică istorică a orașului. Aici se găsește Moscheea Muhammad Ali, probabil cea mai faimoasă moschee din Cairo. Tot în zonă am vizitat și Muzeul Militar Național, unde am aflat câte ceva despre fostul președinte Gamal Abdel Nasser, președintele care a condus Egiptul spre Războiul de șase zile pierdut în fața Israelului, război care avea să modeleze Orientul Mijlociu așa cum îl cunoaștem astăzi. Citadela oferă o priveliște foarte frumoasă spre Moscheea Sultan Hassan și Moscheea Al-Rifai, aflate una lângă alta, dar pe care nu le-am vizitat.

Ultima oprire am făcută în Cairo coptic, partea creștină a orașului. Deși face parte din zona istorică a orașului, zona creștină nu este inclusă printre componentele care definesc situl UNESCO Cairo istoric. Printre obiectivele vizitate în Cairo coptic s-au numărat Biserica Agățată (sau Biserica Suspendată), una dintre cele mai vechi biserici din Egipt, datând din secolul al IV-lea și Biserica Sf. Gheorghe, o biserică greco-ortodoxă care datează din secolul al X-lea.

Bineîntețes că în scurtul sejur de la Cairo nu a lipsit și vizita la Bazarul Khan el-Khalili, construit în perioada Sultanatului Mameluc și care alaturi de celelate obiective reprezintă una dintre principalele atracții ale zonei istorice ale capitalei Egiptene.

[Vizitat în 21-22.12.2008 și 03.01.2009]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*