Bruxelles: Casa Stoclet

În mod normal nu m-aș fi gândit niciodată să vizitez această casă, dacă n-ar fi fost inclusă în patrimoniul UNESCO. De fapt fiind o casă locuită, este impropriu spus vizită, putând fi văzută doar de pe stradă. Accesul în zonă este relativ ușor, fiind situată în Bruxelles – comuna Woluwe-Saint-Pierre (adică tot în oraș), pe Avenue de Tervuren nr. 281, unde se ajunge cu metroul până la stația Montgomery și de acolo pe jos vreo 5-600 m.

Casa Stoclet este o vilă (mansion) construită în Bruxelles între anii 1905 și 1911 de către arhitectul austriac Josef Hoffmann. Casa a fost construită pentru bancherul și iubitorul de artă Adolphe Stoclet, care a pus la dispoziție un buget nelimitat. La vremea respectivă a fost considerată una dintre cele mai exclusiviste, rafinate și luxoase case particulare ale secolului al XX-lea, fiind totodată considerată și piesa de rezistență a arhitectului austriac.

Hoffman a abandonat moda si stilurile arhitectonice ale perioadei și a proiectat o clădire revoluționară prin modernitatea sa, o compilație de blocuri dreptunghiulare asimetrice, puse în evidență de linii exagerate și colțuri. Stilul arhitectonic este Art-nouveau, stil care s-a folosit destul de mult din acel moment în Bruxelles.

Interiorul clădirii este decorat cu lambriuri de marmură și opere de artă ale sculptorului Gustav Klimt si picturi murale realizate de Ludwig Heinrich Jungnickel. Din nefericire casa nu este deschisă publicului; este încă locuită de familia Stoclet, așa că nu se poate vizita în interior.

Deși în cei 100 de ani exteriorul casei a suferit mai multe modificări, se pare că interiorul a rămas relativ neschimbat. Pentru iubitorii de arhitectură mai multe informații se găsesc pe internet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*