
Cu toate că Brescia nu este la fel de cunoscută ca majoritatea orașelor din nordul Italiei, este cu certitudine o destinație care nu trebuie ratată. Din anul 2011 zona arherologică Brescia Romană și complexul monahal San Salvatore și Santa Giulia, inclusiv etajul inferior al Bisericii Santa Maria in Solario au fost incluse în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, ca parte a sitului ”Longobarzii în Italia. Locurile puterii (568 – 774)”.
Ne-am început vizita în partea de sus a orașului, pe dealul Cinedo, unde este localizat Castelul Brescia, o cetate construită începând din Evul Mediu. De aici am porni spre centrul istoric, trecând prin piața Loggia și piața Paolo al VI-lea, unde se găsesc mai multe atracții printre care Catedrala Santa Maria Assunta, Palatul Broletto sau Rotonda.
Următoarea escală am făcut-o la parcul arheologic din Brescia Romană, denumit și Brixia, situat în Piața del Foro. Templul Capitolium a fost construit în anul 73, în perioada împăratului Vespasianus, al cărui nume apare pe frontonul templului. Între secolele IV și V, templul a fost aproape complet distrus de un incendiu și acoperit de pământ. Zona a fost progresiv scoasă la lumină și pusă în valoare începând cu anul 1823, când a fost redescoperită.
Ne-am început vizita cu Sanctuarul Republican, în care accesul se face la intervale regulate și numai în grupuri restrânse de vizitatori. Acesta este un complex, construit probabil în jurul anului 89 î.e.n., format din patru săli dreptunghiulare, fiecare cu o intrare independentă și un portic cu coloane. În interiorul fiecărei săli se pot vedea pereți pictați în culori, care conservat și au rezistat timpului foarte bine.
Următoarea oprire am făcut-o la Capitolium, într-o clădire nouă, amenajată în spatele ruinelor, în care se pot vedea părți originale din decorațiunile acestuia. Tot în interior se poate vedea și statuia Victoria Înaripată, o statuie de bronz datând din secolul I și restaurată în perioada 2019-2021. Aici era și un ghid care a oferit informații detaliate unui cuplu italian, dar a refuzat categoric să ne ofere informații și nouă sub pretextul ”că este voluntar și a muncit deja prea mult”. O parte din structura Capitoliului este în exterior și se vizitează liber. Lângă Capitolium se află teatrul roman, construit și mărit între secolele I și III. Acesta a fost folosit până în Antichitatea Târzie (sfârșitul secolului al IV-lea-începutul secolului al V-lea d.Hr.), iar între secolele XI-XII, scena s-a prăbușit, probabil din cauza unui cutremur.
Următorul obiectiv din Brescia a fost reprezentat de Muzeul Santa Giulia, una dintre principalele atracții turistice și culturale din Brescia. Acest muzeu este amplasat într-o fostă mănăstire benedictină a fost fondată în 753 de regele lombard Desiderius și a funcționat până la dizolvarea ei în anul 1798 la ordinul lui Napoleon. Complexul mănăstirii are un labirint de săli și pasaje, însă traseul este ușor de urmărit.
Biserica San Salvatore reprezintă unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură religioasă medievală târzie. Este împărțit în trei nave definite de coloane și capitole în care coexistă decorațiuni longobarde, clasice și bizantine.
Fațada San Salvatore a fost demolată în 1466 pentru a construi o altă clădire valoroasă: Coro delle Monache sau Corul călugărițelor (acum anexat la biserica Santa Giulia) și este reprezentat de o sală mare în care călugărițele benedictine ale mănăstirii Santa Giulia au participat – nevăzute – la slujbe religioase.
Biserica Sf. Maria din Solario (a fost construită pe la mijlocul secolului al XII-lea ca un loc intim de cult pentru maici. Aici se află Crucea lui Desiderius, datând din perioada carolingiană timpurie (secolul IX), fiind ornată cu 212 pietre prețioase, came și elemente din pastă de sticlă.
În interiorul muzeului, există și un spațiu semnificativ este acordat casei romane (Domus Ortaglia), cu o zonă arheologică în care sunt expuse rămășițele a două locuințe.
În afară de aceste principale atracții, muzeul mai cuprinde și alte secțiuni din perioada mai recentă a Bresciei. Mi-a plăcut foarte mult acest muzeu, care înglobează, de fapt, mai multe mănăstiri și ruine din perioada romană, dispuse pe mai mute niveluri.
La finalul vizitei noastre în Brescia, am mai făcut o plimbare de seară prin orașul pregătir de revelion, însă ploaia rece care s-a pornit ne-a determinat să nu stăm și spectacolele anunțate.
[Vizitat în 31.12.2022]
Leave a Reply