Bremen

Bremen, un mic oraș din nord-vestul Germaniei, capitala landului Bremen. Orașul este situat la circa o oră de Hamburg și este un centru cultural important, cunoscut mai ales din povestea ”Muzicanții din Bremen”.

Principalele atracții turistice sunt reprezentate de Primăria și statuia lui Roland sunt amplasate în piața din Hanzestadt Bremen. În trecut, Bremen, ca republică oraș-stat, avea propriile sale funcții administrative, iar centrul său de putere era celebra primărie din orașul vechi. aceasta a fost construită în 1409 în stil gotic și a fost renovată în secolul al XVII-lea în stilul renascentist Weser. A fost special concepută pentru a funcționa ca primărie și a fost folosit până la începutul secolului al XX-lea.

Statuia lui Roland, protector al comerțului, din fața primăriei are o înălțime de 5,55 m fiind destul de mare pentru a atrage atenția tuturor. Statuia lui Roland este un adevărat fenomen al culturii nord-europene, existând în prezent 26 de astfel de statui, ele fiind un simbol al independentei și al libertății. Statuile lui Roland se referă la o figură istorică, și anume un paladin (însoțitor) al împăratului Carol cel Mare. Statuia lui Roland din Bremen, este cea mai faimoasă statuie a lui Roland. Ea datează din 1404, însă a fost restaurată aproape în totalitate, iar capul i-a fost înlocuit în 1983.

Primăria și Roland din Piața din Bremen au fost adăugate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2004, ca o „mărturie unică” a dezvoltării autonomiei civile și a drepturilor de comerț așa cum au apărut în Europa de-a lungul secolelor.

Statuia ”Muzicanților din Bremen” se găsește în partea de vest a primăriei. Statuia este realizată din bronz, în anul 1951, de către sculptorul Gerhard Marcks. Legendele locale spun că dacă atingi picioarele măgarului o să ai noroc.

Ca parte a Ligii Hanseatice, orașul Bremen are multe asemănări cu alte orașe ale acestei ligi, însă principala diferență între Bremen și alte orașe este că Bremen și-a păstrat statutul de oraș-stat liber și a putut să-și păstreze centrul istoric destul de intact, făcând un mare contrast cu Hamburg, de exemplu, care s-a transformat pentru a deveni un oraș-port european modern.

Centrul vechi din Bremen este foarte mic și se poate vizita în mai puțin de o zi. Eu am avut la dispoziție o seară și o dimineață, însă nu am intrat în niciun muzeu sau altă clădire istorică.

[Vizitat în 19-20.09.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*