Brčko

Am plecat din Sarajevo spre Brčko într-o dimineață de decembrie. Deși era ceva zăpadă afară drumul printre munți a fost destul de bun, fără zăpadă sau gheață. Ne-a luat cam 4 ore să ajungem la Brčko (210 km), pe de o parte din cauza restricțiilor de viteză din localități, pe de altă parte din cauza numeroaselor serpentine din zona montană. În fine, pe la orele prânzului am ajuns în Brčko.

Brčko este un oraș în nord-nord-estul Bosniei și Herțegovina, sediul administrativ al districtului Brčko. Practic acest oraș/district a căpătat o mai mare importanță la nivelul Bosniei și Herțegovina când în urma tratatului de pace de la Dayton semnat la Paris în 14 decembrie 1995, nu s-a ajuns la o înțelegere cu privire la acest canton locuit în de cele trei etnii sârbi, bosniaci și croați. Cu alte cuvinte nu s-a ajuns la o înțelegere dacă să fie cuprins în Federația Bosnia și Herțegovina (locuită de bosniaci și croați) sau în Republica Srpska (locuită de sârbi).

Districtului Brčko este situat pe malul drept al râului Sava și ocupă o suprafață de 493.3 km², ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din suprafața totală a Bosniei și Herțegovinei (51,129 km²). Practic această locație pe malul râului Sava la intersecția mai multor drumuri spre Belgrad, Sarajevo sau Zagreb îi conferă zonei și avantaje economice. Podul peste râul Sava conectează orașul la autostrada Zagreb – Belgrad. În rest nu se poate spune că excelează prin natură, biodiversitate sau atracții turistice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*