Bom Jesus do Monte – Braga

Braga este unul din cele mai mari și mai vechi orașe din Portugalia și a reprezentat punctul cel mai nordic al călătoriei mele prin această țară. Am ajuns aici destul de târziu, după o zi plină care a inclus Mănăstirea Alcobaça, Mănăstirea Batalha Mănăstirea lui Hristos din Tomar și Coimbra. Obiectivul principal al vizitei mele aici a fost Sanctuarul lui Bom Jesus do Monte, sit inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO cu puțin timp în urmă.

La prima oră a dimineții am lăsat mașina în parcarea gratuită de la poalele dealului pe care se află sanctuarul și am pornit spre acesta. Din parcare până la sanctuar sunt aproape 600 de trepte care trebuie urcate, iar la ora respectivă se pare că era locul favorit al localnicilor, unde își făceau alergarea de dimineață.

Prima porțiune este reprezentată de o alee normală prin pădure, însă după scurt timp se ajunge la punctul din care urcarea începe drept și de unde se pot vedea scările către sanctuar în toată splendoarea lor. Scara monumentală, care urcă 116 metri, poartă denumirea de Scara celor Cinci Simțuri. Din păcate, la orele dimineții nu este cel mai bun moment al zilei pentru a fotografia scările în zig-zag de aici, pentru că soarele răsare chiar din spatele bisericii.

În ciuda numărului mare se trepte, urcarea nu este foarte dificilă, mai ales că din loc în loc sunt multe platforme intermediare, cu câte o fântână amenajată și unde se pot alterna părțile pe care se urcă. Tot pe acesta platforme intermediare sunt amenajate și o serie de capele care adăpostesc sculpturi care evocă Patimile lui Hristos. Datorită elementelor, ornamentale, fântânilor și statuilor, scara este considerată cea mai emblematică lucrare în stil baroc din sanctuar. Totuși, trebuie să remarc că imaginea de ansamblu este mult mai interesantă decât decorațiunile de la fiecare ”etaj” al acesteia.

După urcarea scărilor se ajunge într-un mic platou, dominat de biserica Bom Jesus do Monte. Biserica fost construită între 1784 și 1811, pe un loc unde s-au așezat niște pustnici din secolul al XIV-lea. Această biserică este una dintre primele biserici neoclasice din Portugalia.

Sanctuarul este un popular loc de pelerinaj pentru credincioșii catolici, iar unii dintre ei le urcă chiar în genunchi. Pentru cei mai puțin credincioși, există și un funicular cu tracțiune hidraulică, care pornește de la baza dealului până la platoul unde este construită biserica. Toată vizita a durat puțin peste o oră și m-am bucurat din plin de lipsa altor turiști, lucru mai mult ca sigur determinat și de ora matinală la care am ajuns aici.

[Vizitat în 16.08.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*