
Blagaj este o destinație obligatorie în Bosnia și Herțegovina, cu faimoasa sa mănăstire dervish care se ridică din apă la poalele unei stânci. Vizita mea la Blagaj a fost în cadrul unui circuit de o zi, cu plecare din Mostar (care este la vreo 12 km distanță), vizită care a mai inclus satul Počitelj, cascada Kravica și Medjugorie.
Mănăstirea Dervish din Blagaj (Blagaj Tekke) a fost contruită în secolul al XVI-lea, în jurul anului 1520, fiind un exemplu de arhitectură otomană bine conservat. Blagaj Tekkede a fost construită de adepții cultului dervish, o ramură mistică a islamului sufi, cunoscută pentru ritualurile de învârtire, fiind un loc de retragere spirituală și reflecție a acestora.
Clădirea poate fi vizitată atât la exterior cât și la interior. Interiorul nu mi s-a părut cu mult diferite de casele otomane văzute în Mostar, însă aici există și încăperi cu destinații care nu se regăsesc în celelalte case. Ca reguli de vizitare trebuie ținut cont de faptul că toți vizitatorii trebuie să se descalțe și să aibă picioarele și umerii acoperiți, iar femeile să poarte basmale. Așa că dacă vizitați locul vara și sunteți în pantaloni scurți, veți primi un accesoriu sub formă de fustă, așa cum am primit și eu. În schimb, fetele vor primi batice.
Luată din punct de vedere individual, clădirea nu este una deosebită. Dacă se privește însă în ansablu, clădirea, amplasamentul acesteia, ea fiind construită la baza unui perete de stâncă și parțial acoperită de aceasta, peștera de la baza clădirii, de unde izvorăște râul Buna, se crează o imagine de neratat. În plus, pentru cei interesați, trebuie să amintesc că aici se organizează și plimbări cu barca în peșteră.
După părerea mea, cel mai bun loc pentru a face fotografii este pe malul opus, unde se ajunge pe o potecă, după ce se traversează zona de restaurante aflată aval de peșteră.
[Vizitat în 20.08.2017]
Leave a Reply