
În data de 21 august 2020 în Turcia a fost publicat un Decret prezidențial prin care Biserica Chora, care a funcționat ca muzeu încă din 1945, a fost reconvertită în moschee și deschisă pentru rugăciuni. În noul context nu știu care vor fi condițiile de vizitare, așa că nu pot decât să mă bucur că am apucat să o vizitez în vremuri mai bune.
Biserica Chora (sau mai nou Moscheea Kariye) este situată în zona Cornului de Aur, estuarul format de râurile Alibeyköy și Kagithane la vărsarea în Marmara, în districtul Fatih. Am la biserică destul de repede, folosind transportul public. De la Sultanahmet am luat tramvaiul T1 până la Topkapi, unde am schimbat cu T4, până la Edirnekapi, iar de aici am mers pe jos mai puțin de 1 km.
Biserica Chora datează din secolul al IV-lea, la vremea respectivă fiind localizată în afara orașului Constantinopol (pe care le-am văzut din tramvaiul T4), fiind însă încorporată în interiorul zidurilor în vremea lui Teodosie al II-lea, cât au fost construite zidurile de apărare (1413 -1414).
De-a lungul timpului, biserica a cunoscut mai multe etape de dezvoltare, însă cele mai importante decorațiuni datează din secolul al XIV-lea, acestea fiind reprezentate de mozaicuri și fresce bizantine care prezintă scene din povești biblice.
În jurul anului 1500, la vreo 50 ani după ce orașul Constantinopol a fost cucerit de către Imperiul Otoman, în vremea sultanului Baiazid al II-lea, biserica a fost convertită în moschee. Din cauza incompatibilității dintre imaginile reprezentate pe pereții bisericii și religia islamică, mozaicurile și frescele au fost acoperite în spatele unui strat de tencuială. Acest lucru, pe lângă cutremurele frecvente din regiune, au influențat lucrările de artă. În 1945 clădirea a fost declarată ca muzeu, iar în 1948 a început un amplu program de restaurare, finalizat în 1958, an în care complexul a fost deschis publicului, pentru vizitare. Din 1985 Biserica Chora a fost inclusă pe lista Siturilor patrimoniului mondial UNESCO, ca parte a sitului Centrul Istoric al Istanbulului.
Rămâne de văzut acum, după reconversia sa în moschee, ce va rezerva viitorul, ținând cont și de faptul că religia islamică nu s-a schimbat, iar frescele și mozaicurile care au făcut ca biserica să fie inclusă pe lista siturilor UNESCO nu sunt ”compatibile” cu regulile islamice.
[Vizitat în 30.03.2013]
Leave a Reply