
Am ales să vizitez Betleem-ul într-o zi de Sabat, așa că după o vizită destul de matinală la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, am luat un autobuz palestinian din fața Porții Damasc, din Ierusalim, iar în mai puțin de o jumătate de oră eram deja în Betlehem.
Imediat după ce a oprit autobuzul, am fost asaltați de mai mulți șoferi de taxi, care s-au oferit să ne ducă spre diverse locații. Am optat și noi pentru un circuit cu taxiul, care a inclus Solomon Pools, Hebron, Parcul Național Herodion și Mănăstirea Mar Saba, dar despre care voi povesti în alte postări. În mod normal am fi optat să mergem cu propria mașină, însă de la centrul de închiriei ni s-a recomandat ferm să nu intrăm în Palestina cu mașina, iar niște prieteni din Israel ne-au confirmat că există riscul ca mașina cu numere de Israel să fie vandalizată, așa că am lăsat-o în parcare.
După circuitul prin Palestina, șoferul nostru ne-a adus la Betleem. Acesta este cunoscut din biblie ca fiind locul de naștere al lui Iisus, așa că reprezintă un loc important atât pentru creștini, cât și pentru evrei, însă în prezent este populat în majoritate de musulmani, iar din anul 1996, după Acordul de la Oslo dintre palestinieni și israelieni, orașul a intrat în administrarea Autorității Palestiniene.
Prima escală pe care am făcut-o când am revenid la Betleem dinspre Mănăstirea Mar Saba a fost la biserica Shepherd’s Field (Câmpul Păstorilor). Se spune că aici este locul în care îngerii s-au arătat unor păstori ca să anunțe nașterea lui Iisus. Biserica de aici este una construită recent și are o arhitectură care vrea să aducă cu o peșteră în care se adăposteau pe vremuri păstorii. Mie nu mi s-a părut nimic spectaculos și dacă nu insista șoferul destul de mult, nici n-aș fi aflat vreodată de ea.
Următoarea escală am făcut-o la Biserica Milk Grotto. Aceasta este o biserică construită deasupra unei grote despre care se crede că a fost locul în care familia sfântă s-ar fi ascuns înainte de fuga lor în Egipt, după ce Regele Irod a ordonat uciderea copiilor. Biserica a fost construită aici în epoca bizantină, însă actuala biserică a fost construită de catolici în secolul al XIX-lea. Fiind în zona de interes a Betleemului, biserica era destul de aglomerată, așa că am pornit mai departe destul de repede.
Principalul nostru obiectiv din Betleem a fost însă Biserica Nașterii Domnului. Biserica are o importanță religioasă foarte mare, întruncât se crede că Iisus s-a născut aici, în grota de sub biserică. Prima biserică a fost contruită aici în perioada anilor 330 -333, pe vremea împăratului Constantin cel Mare, la scurt timp după ce împărăteasa Elena, mama sa, a făcut o vizită la Betleem și Ierusalim în anii 325-235. Biserica inițială a fost distrusă de un incendiu în anul 529, însă de-a lungul timpului aceasta a fost reconstruită.
Biserica actuală datează dintr-o periodă mai recentă, iar în perioada 2013-2019 a trecut printr-un amplu proces de renovare. Acest lucru l-am constatat și noi când am intrat în ea, mai precis foarte multe schele și o coadă imensă pentru accesul la grota în care se pare că s-a născut Iisus. După ce ne-am început ziua dimineața devreme cu o altă coadă imensă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și cu un circuit prin Palestina, am decis să nu mai stăm încă 1-2 ore și la această coadă. Așa că am vizitat ce s-a putut vizita fără coadă și am plecat mai departe.
Următorul obiectiv pe care am dorit să-l vizităm a fost situl UNESCO din Batir, lângă Betleem, dar șoferul nostru n-a știut unde să ne ducă așa că am făcut drumul degeaba.
Cu toate că am văzut principale locuri asociate cu Iisus din Betleem, orașul mai oferă și alte obiective și atracții turistice, așa că sper ca într-o bună zi să revin aici și să petrec mai mult timp, poate chiar să vizitez grota cu ieslea în care s-a născut Iisus, chiar dacă nu-mi pace deloc să stau la cozi.
[Vizitat în 25.11.2017]
Leave a Reply