
Ultima escală a zilei în drumul nostru dinspre Pamukale către Küçükköy, via Akhisar, a fost la Begama. Denumirea de Bergama este de fapt adaptarea la limba turcă a demunirii antice a localității Pergamon. În perioada grecească și romană, orașul a fost unul din importantele centre recunoscute pentru bumbac, aur și covoare fine.
În secolul al II-lea î.e.n. (BC), Pergamon a fost un important regat care a cunoscut o perioadă înfloritoare în timpul lui Alexandru cel Mare. După moartea acestuia în 323 BC, generalii săi au preluat puterea diferitelor regiuni, comanda coastei Mării Egee fiind preluată de Lisimah, care s-a proclamat și rege al Traciei. Acesta a fost ucis în anul 281 BC, moment în care controlul asupra Pergamonului a fost preluat de Philetaerus, unul dintre ofițerii săi. Acesta a folosit averea preluată de la Lisimah ca să-și întărească puterea și a creat dinastia Attalid, reușind să transforme orașul Pergamon într-un regat. În anul 230 BC Attalus I s-a autoproclamat rege. Apogeul dinastiei a fost în vremea regelui Eumenes al II-lea, care a devenit cel mai important conducător din Anatolia. În vremea sa în Pergamon s-au ridicat numeroase construcții printre care Altarul lui Zeus. În anul 133 BC, controlul asupra orașului a fost lăsat Imperiului Roman. Influența și puterea orașului au fost menținute și în perioada romană, o serie de monumente datând această perioadă (cum ar fi Templui lui Traian).
Ruinele vechiului Pergamon sunt transformate azi în atracții turistice dintre care se remarcă Acopole, Asklepion (centrul medical antic) și Muzeul Bergama, primul muzeu din Turcia dedicat exclusiv artefactelor descoperite în zonă. Ținând cont de faptul că mai aveam ceva de mers și nici nu aveam cazare pentru noapte, ne-am limitat vizita la Acropole. Am urmat indicatoarele (nu foarte grozave, însă destul de utile) și am ajuns la poalele dealului pe care este cocoțat Acropolele. Ne-am lăsat mașina în mica parcare de la poalele dealului și ne-am continuat urcarea cu telegondola, lucru de care pitica noastră (care avea mai puțin de 2 ani) a fost foarte încântată.
Imediat după coborârea din telegondolă este casa de bilete și ceva magazine de suveniruri, dar și intrare în complexul arheologic. Situl este bine conservat și ușor de vizitat. Principalele atracții sunt Templul lui Traian în apropierea căruia se găsește Templui lui Atena, precum și Teatrul Elenistic. Trebuie spus că Templul lui Zeus se găsește în momentul acesta la Berlin, iar pe locul lui se găsește acum un pin.
Nu trebuie omis faptul că Acropolele oferă o superbă asupra zonelor înconjurătoare, inclusiv asupra lacului de acumulare creat de barajul Yortanlı pe râul Ilya și care a indundat orașul antic Allianoi, care data din perioada romană. Lacul se vede foarte bine și din telegondolă.
[Vizitat în 14.08.2012]
Leave a Reply