Berbera

Berbera este cel de-al doilea oraș ca mărime din Somaliland și principalul port maritim al țării. Orașul se află pe țărmul Golfului Aden, vizavi de Yemen. Încă din cele mai vechi timpuri, orașul Berbera a fost un centru comercial maritim, făcând parte dintr-un lanț de orașe-port comerciale de-a lungul litoralului somalez. Totodată, orașul a reprezentat o locație strategică de-a lungul străvechii rute comerciale dintre Marea Roșie și India, fiind un port important al sultanatelor Ifat , Adal și Isaaq între secolele XIII-XIX.

Începând cu anul 1884, Berbera a fost capitala protectoratului britanic, înainte ca această să fie mutată la Hergeisa, în anul 1941. După declararea independenței față de Marea Britanie, în 1960 și alipirea sa voluntară de Somalia Italiană (Trust Territory of Somalia), Berbera a devenit în anii ’70, o bază importantă a URSS. Aceasta a construit aici o pistă de 4 km (una dintre cele mai lungi din Africa) în aeroportul internațional situat la câțiva kilometri sud de oraș.

În prezent, Berbera este principalul port comercial din Somaliland, port care deservește nu numai capitala Hargeisa, situată la aproximativ 150 km spre sud, ci și Etiopia, țară care nu are ieșire la mare și care a demarat unele investiții în infrastructura rutieră din Somaliland, pentru a găsi o alternativă la calea ferată care ajunge la Golful Aden prin Djibouti.

Chiar de la ieșirea din Hargeisa, drumul spre Berbera frapează prin faptul că pe toată lungimea de circa 150 km, acesta este un drum nou, fără tradiționalele gropi din capitală. Intrarea în Berbera se face în dreptul unui sens giratoriu mare, în mijlocul căreia este un monument în formă de Coran. Încă de la intrare, Berbera arată total diferit de Hargeisa, Guled, ghidul meu, atrăgându-mi atenția că aici există și trotuare, iar caprele sunt interzise în oraș, ca să nu mănânce puțina vegetație existentă. Am avut ocazia să vad și niște muncitori care montau niște stâlpi de iluminat, pe bază de celule fotovoltaice, ceva inexistent în Hargeisa. Guled mi-a mărturisit că și-ar dori să se mute aici, calitatea vieții fiind superioară celei din Hargeisa.

În Berbera, m-am cazat la Hotelul Damal, amplasat în centrul orașului, aproape pustiu la ora după-amiezii, atunci când am sosit noi. Hotelul face parte din același lanț cu hotelul din Hargeisa, dar cu un confort ceva mai scăzut.

După o scurtă odihnă în care am lăsat să mai treacă puțin arșița zilei, am pornit spre mare. Locația aleasă a fost în zona nord-estică a orașului, ceva mai departe de zona centrală a Batalaale beach. Am ajuns la reflux, așa că am profitat din plin de plaja pustie. Apa golfului Aden a fost perfectă pentru baie, deși valurile erau puțin cam mari. Cu toate aceste, cred că este una dintre cele mai frumoase și plăcute locuri în care am avut șansa să înot. Din păcate, Somaliland nu pare o țară pregătită și pentru alte activități acvatice, cum ar fi scufundările, deși se pare că prin zonă sunt și ceva recifi de corali. După ce ne-am bălăcit bine, am mai făcut o mică escală într-o zonă a plajei mai aproape de oraș și ceva mai populată, dar cu ceva stânci la intrare.

Am revenit în centrul orașului și am parcat într-o piață mare, care deși era neasfaltată, era destul de curată. În mijlocul acesteia este o bornă mare de beton, despre care Guled mi-a spus că marchează locul din care BBC a transmis pentru prima dată din regiune. N-am reușit să aflu prea multe informații, dar se pare că este vorba despre postul de radio BBC care difuza emisiuni în limba somaleză, la început (din 1958), câte 15 minute de două ori pe săptămână, iar din 1961, câte 30 minute.


De aici ne-am continuat plimbarea pe jos, fiind în continuare plăcut surprind de cât de curat era orașul. În imediata apropiere sunt mai mult case abandonate și aflate în ruină, unele dintre ele fiind într-o stare foarte proastă. Guled mi-a spus că acestea au aparținut unor familii de evrei. Se crede evreii yemeniți au ajuns în teritoriile somaleze pe la 1880 Din 1881 până în 1882, câteva sute de evrei au părăsit zona, dar alții au sosit până în 1914. Evreii yemenit-somalieni au servit ca lideri proeminenți în guvernele succesive somaleze din anii 1960 și 1970. Cu toate acestea, în anii 1970, când Somalia s-a alăturat Ligii Arabe, mulți evrei yemeniți-somalezi și-au vândut afacerile și au emigrat. Probabil că unii dintre aceștia au locuit și în Berbera, mai ales că aceste case par abandonate de mai puțin de o jumătate de secol.

În imediata apropiere pot fi văzute mai multe magazine pescărești, unele în activitate, iar altele abandonate. Zona este foarte atractivă, mai ales prin desenele cu teme pescărești de pe clădirile de aici, subliniind încă o dată faptul că Berbera este un oraș pescăresc. Am intrat și noi într-unul dintre aceste magazine, iar Guled oprit la lada cu gheață, unde mi-a arătat mai multe specii de pești. Din păcate am văzut și o jumătate de țestoasă, restul fiind la fiert în oala pescarului, semn că protecția biodiversității nu este o prioritate pentru pescarii din zonă.

Ultima escală a serii am făcut-o în zona portului, care nu m-a impresionat decât prin cantitatea mare de gunoaie din zonă, vizibile mai ales la reflux. Masa am servit-o la un restaurant din zonă și am mâncat, bineînțeles, pește.

De dimineață, mi-am început ziua cu o vizită la una din vechile moschei din oraș, în prezent abandonată, dar fără să fie o ruină. După moschee ne-am oprit pentru o cafea la un restaurant etiopian și n-am continuat vizita în cartierul rusesc.

Cartierul rusesc a fost ultimul obiectiv vizitat în Berbera, înainte de a porni spre Sheikh. Începând cu 1962, Uniunea Sovietică acordat asistență Somaliei, țară în curs de dezvoltare, prin construirea unor facilități portuare moderne și a unei baze militare, care a fost finalizată în 1969. După războiul dintre Somalia și Etiopia (comunistă) din 1977, sovieticii au părăsit Berbera existând clar neînțelegeri între cele țări. În prezent, în cartierul rusesc se găsesc mai multe blocuri cu specific sovietic, dar care arată mai bine decât multe alte clădiri din Somaliland.

Vizita la Berbera a fost una destul de plăcută, mai ales datorită diferențelor mari dintre aceasta și Hargeisa, mai ales că Berbera pare un oraș bine administrat. Se pare că există unele voci care ar dori chiar și mutarea capitalei aici. În plus, sunt așteptații și americanii să construiască o bază militară în zonă, ca alternativă la baza deja existentă în țara vecină, Djibouti.

[Vizitat în 22-23.01.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*