Berat

Una dintre cele mai importante atracții turistice din Albania este orașul Berat. Acesta are o vechime de circa 2500 ani și este considerat mândria arhitecturii albaneze, fiind numit și ”Orașul cu o mie de ferestre”.

Am ajuns la Berat venind de la mare, dinspre Ksamil, așa că după vreo 225 km și câteva escale pe drum am intrat în oraș spre seară și ne-am găsit cu greu drum spre cazarea nostră din centrul vechi situat în zona cea mai înaltă a orașului.

Orașul este pitoresc, cu clădiri frumoase, interesante atât din punct de vedere arhitectonic, cât și din punct de vedere al istoriei lor. În același timp, Beratul este un exemplu în ceea ce privește coexistența dintre diverse religiile creștine și islamice de-a lungul timpului, cu moschei și biserici cu valoare istorică. Valoarea sa culturală a fost recunoscută la nivel mondial, iar din 2005 este inclus pe lista siturilor UNESCO, împreună cu Gjirokastra.

Deși am stat în Berat vreo 3 nopți, am vizitat orașul într-o singură zi, fiind mai mult decât suficient pentru a vizita cam tot ce se putea vizita aici: cetatea, moscheea, un mic muzeu etnografic și alte atracții. În cea de-a doua zi petrecută în zonă am făcut o plimbare în Canionul Osumi, situat la vreo 60 km de Berat.

[Vizitat în 07.08.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*