Benevento

Am vizitat Benevento într-o excursie de o zi, în care am inclus și Caserta. Deși distanța față de Napoli nu este foarte mare (cca 50 km) drumul până aici nu este cel mai simplu, întrucât nu sunt foarte multe trenuri. Nouă ne-a trebui mai bine de 2 ore, timp în care am schimbat două trenuri.

Prima escală în Benevento am făcut-o la Teatrul antic, unde am ajuns pe niște străzi înguste și după ce am trecut de poarta Port’Arsa. Teatrul este bine conservat și amintește de trecutul localității existente încă de pe vremea Imperiului Roman. În secolul al XVIII-lea, pe o extremitate sa, a fost construită biserica Santa Maria della Verità.

Ne-am continuat drumul și în scurt timp am ajuns la Arcul lui Traian. Acesta este unul dintre cele mai bine conservate romane din Campania, el fiind ridicat în onoarea lui Traian de către senat și poporul Romei în anul 114, cu reliefuri importante legate de istorie.

Principala atracție a localității, cea pentru care am și venit aici, este însă Biserica Santa Sofia. Aceasta datează din anul 760 și reprezintă una dintre principalele exemple de arhitectură religioasă lombardă. Biserica a fost aproape distrusă de cutremurul din 1688 și ulterior reconstruită. Valoarea istorică a bisericii a fost recunoscută în 2011, an în care, împreună cu alte construcții din perioada Lombardă. Biserica are și o mănăstire construită în secolul al XII-lea, unde este amenajat Muzeul Sannio, dar pe care noi nu l-am vizitat.

Din nefericire noi am ajuns la biserică în timpul unei cununii religioase, așa că a fost nevoie să așteptam ceva, până să putem intra în interior. Interiorul bisericii a fost odată decorat cu fresce realizate de artiști bizantini, însă în prezent numai câteva fragmente dintre acestea pot fi văzute și acelea într-o stare de conservare nu foarte grozavă.

[Vizitat în 29.12.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*