
Pentru prima zi în Beijing am ales să vizităm Palatul de Vară. Acesta este situat la marginea capitalei, la circa 15 km de zona centrală, însă accesul nu este dificil, existând metrou până acolo. Din păcate, după un zbor lung din Europa, am încurcat palatele, așa că prima escală am făcut-o la Vechiul Palat de Vară.
Vechiul Palat de Vară, este cunoscut și sub numele de Yuanmingyuan sau Grădina Perfecțiunii și Luminii. Palatul și grădina au fost construite în anul 1709, în timpul domniei împăratului Kangxi al dinastiei Qing (1644-1911). Vechiul Palat de Vară a fost principala reședință imperială a împăratului Qianlong (1735 – 1796) din dinastia Qing și a succesorilor săi. Timp de circa 150 de ani, această grădină a fost extinsă și amenajată ca o grădină privată a împăraților chinezi, acoperind o suprafață de peste 350 de hectare. Palatul a fost distrus de trupele franceze și britanice, în anul 1860, în timpul celui de-al doilea război al Opiului, un război colonial care a durat din 1856 până în 1860. În urma acestui război, palatul și Grădina au fost incendiate, iar comorile existente aici ai fost luate, în prezent unele dintre ele fiind expuse în muzeele altor țări, inclusiv în British Museum, Biblioteca Națională a Franței, Muzeul Metropolitan de Artă din New York și altele.
Am petrecut aici circa o oră, pe de o parte din cauza că, în Beijing, în luna decemebrie este destul de frig, iar frumusețea parcului nu poate fi admirată, iar pe de altă parte pentru că ruinele din parc nu au fost suficient de convingătoare pentru așteptările noastre despre China.
După scurta escală la Vechiul Palat de Vară, am pornit mai departe spre destinația noastră inițială Palatul de Vară (cel nou). Am ajuns aici destul de repede, acesta fiind ampalsat la doar 2 stații de metrou față de prima noastră oprire, pe linia de metrou nr. 4.
Palatul de Vară, cunoscut și ca Noul Palat de Vară sau Yiheyuan este una dintre grădinile imperiale din Beijing, fiind considerată o capodoperă a designului peisagistic chinezesc. Complexul este amplasat pe Dealul Longevity și include peste 3.000 de structuri antice printre care pavilioane, turnuri, poduri, coridoare etc. La poalele dealului se găsește Lacul Kunming, care face parte din complex.
Istoria Palatului de Vară a început în 1750, când a aici a început construcția unei grădini regale fastuoase, pentru ceremonia organizată cu ocazia zilei de naștere a mamei împăratului Qianlong, numele original al acesteia fiind „Grădina Qingyi” (Grădina ondulațiilor clare).
La fel ca și Vechiul Palat de Vară (Yuanmingyuan) și Noul Palat de Vară (Yiheyuan) a fost incendiat de forțelor aliate Anglo-Franceze în anul 1860. Palatul a fost reconstruit în perioada 1884 – 1895. Inițiativa reconstrucției acestuia i-a aparținut împărătesei văduve Cixi, ca loc unde să se retragă și să-și petreacă ultimii ani ai vieții. Vizita la Palatul de Vară a fost chair la scurt timp după ce am citit cartea Ultima împărăteasă, de Anchee Min. Împărăteasa văduvă Cixi a fost una dintre concubinele împăratului Xianfeng, fiind mama împăratului Tongzhi și bunica împăratui Guangxu, exercitând rolul de regentă. Ea este cea care a controlat efectiv guvernul chinez la sfârșitul dinastiei Qing timp de 47 de ani, din 1861 până la moartea ei în 1908, iar pentru construcția Palatului de Vară, ea a deturnat 22 milioane de taleri de argint, destinați pentru întărirea flotei navale.
În anul 1900, Palatul de Vară a suferit o nouă distrugere în timpul Rebeliunii Boxerilor, fiind refăcut 2 ani mai târziu, iar începând cu anul 1914, acesta a fost deschis publicului. Ceea ce se poate observa în prezent datează, în mare parte, din perioada 1886-1902. În anul 1988 Palatul de Vară a fost inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.
Noi am petrecut aici câteva ore, țimp în care ne-am bucurat de prima experianță chinezească. Complexul este destul de mare și se pot vedea curți interioare, pavilioane, pagode, poduri și alte construcții, fiecare dintre ele cu denumiri chinezești pompoase și dificil de ținut minte. Din zona palatului se paote vedea foarte bine lacul Kunming, înghețat în întregime, lucru care se întâmplă extrem de rar și numai când este ger puternic.
[Vizitat în 25.12.2009]
Leave a Reply