Beguinajul din Anvers

Beghinajul (Begijnhof) din orașul belgian Antwerp este unul dintre cele mai puțin cunoscute beguinaje din provincia Anvers. Beguinajul din Anvers a fost fondat în jurul anului 1240 și a fost amplasat, inițial, în afara zidurilor orașului, fiind denumit „Grădina Sionului”.

Din cauza atacurilor constante ale jefuitorilor și distrugerea „Grădinii Sionului”, beguinele au dobândit unele terenuri în centrul orașului unde au reconstruit beguinage-ul curent în anul 1545. Mai întâi, casele au fost ridicate în jurul pieței grădinii, iar mai târziu, datorită unui număr tot mai mare de case, beguinage-ului i s-a adăugat o alee.

Biserica actuală Sf. Catharina, datează din anul 1827, fiind contruită pe locul unei biserici mai vechi distruse în anul 1799. În ciuda unei perioade dificile care a avut loc sub ocupația franceză și olandeză de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, femeile din beguinage au reușit să-și păstreze oaza lor de credință. În 1986, ultima femeie – beguine, „Virginie Laeremans”, a murit.

În prezent, Beguinajul din Anvers are o funcție rezidențială, mai ales pentru studenți. Spre deosebire de alte beguinaje flamande, acesta nu a fost inclus în lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO, în ciuda faptului că este destul de bine conservat.

[Vizitat în 27.03.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*