Sarajevo: Baščaršija

Am descoperit orașul Sarajevo într-o seară de octombrie. Avionul de la Viena a aterizat în micul aeroport pe la ora 9.30 pm, iar la ora 10.30 deja eram cazat la Hotelul ETN situat chiar în zona veche a orașului denumită Baščaršija. După ce am făcut check-in-ul primul meu gând a fost să fac o scurtă plimbare prin oraș. La prima vedere orașul vechi arată foarte bine. Este plin de magazine și restaurante cu specific local.

Baščaršija este o zonă situată în orașul vechi (Stari Grad) și reprezintă principala atracție turistică a orașului Sarajevo. Denumirea de Baščaršija derivă din limba turcă și își are originea de pe vremea Imperiului Otoman. În fapt denumirea vine de la cuvântul ”Bas” care înseamnă ”principal” și cuvântul ”čaršija” care înseamnă ”piață”, ”bazar” sau ”strada”, așa ca am putea numi zona ”Bazarul central”. Baščaršija a fost construită în anul 1462 când  Isa-Beg Isaković a construit Han Ishaković ca o completare a numeroaselor sale magazine. La vreme aceea populația orașului locuia în vecinătatea Moscheii Împăratului, așa că odată cu dezvoltarea centrului comercial Isa-Beg Isaković a construit și un pod peste râul Miljacka care să faciliteze accesul între suburbie și noul centru economic al orașului.

Piața Bezerdžani s-a format în zona intrării principale în Baščaršija. Moscheile sunt, probabil, cele mai reprezentative clădiri construite în aceasta perioadă. Totuși printre clădirile cele mai vechi se numără și Biserica Ortodoxă situată în apropierea Baščaršija, precum Sinagoga evreiască din vecinătatea sa.

Cea mai importantă moschee din Baščaršija a fost construită de către Havedža Durak în 1528. De asemenea, în 1530 Gazi Husref-Bey și-a construit și el moscheea lui. Tot el a construit Madrasah Bascarsija (școală religioasă musulmană), o bibliotecă, hamam (baie turcească), Bezistan (Clădire, piață, cupolă), Han Morica (han), Turnul cu ceas (care are cifre arabe) și multe alte clădiri.

Din cauza unor incendii mari care au avut loc în secolul al XIX-lea, actuala zonă este cam la jumătate decât ce a fost inițial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*