
Deși în ultimii ani Baku a devenit un oraș cosmopolit cu o mulțime evenimente organizate aici și cu un flux nou de turiști, principala atracție a orașului rămâne, în opinia mea, Orașul Vechi.
Orașul vechi, înconjurat de vechile ziduri de apărare, este un labirint de alei înguste, cu reședințe vechi, magazine și moschei. Se pare că orașul datează din secolul al XII-lea, deși sunt unii cercetători care spun că este ceva mai vechi. Majoritatea reperelor istorice datează din perioada medievală, fiind construite între secolul al XI-lea și al XVI-lea: Minaretul Gala Synyg (secolul al XI-lea), zidurile și turnurile cetății (secolele XI-XII), Turnul Fecioarei, Baia Multani Caravanserai și Baia Hajji Gayyib (secolul al XV-lea), Palatul Shirvanshahs (secolele XV-XVI), Bukhara Caravanserai și Baia Gasimbey (secolul al XVI-lea). Orașul Vechi avea două porți: Porțile Salyan și Porțile Shemakha.
La începutul secolului al XIX-lea, în 1806, când Baku a fost ocupat de Imperiul Rus în timpul războiului ruso-persan (1804-1813), în oraș existau 500 de gospodării, 707 de magazine și o populație de 7.000 de persoane. Imediat după aceea, între 1807 și 1811, zidurile orașului au fost reparate și fortificațiile s-au extins, orașul fiind protejat de zeci de tunuri așezate pe ziduri. De asemenea, portul a fost redeschis pentru comerț, iar în 1809 a fost înființat un birou vamal.
Deși am fost destul de ocupat, am reușit să vizitez cele mai importante două repere ale Orașului Vechi: Turnul Fecioarei (Maiden Tower) și Palatul Shirvanshah, acestea două împreună cu Caravanseraiul fiind renovate recent astfel încât să ofere o imagine despre viața de la mijlocul secolului al XV-lea din perioada comețului de pe Drumul Mătăsii.
Palatul Shirvanshah, este cel mai proeminent exemplu de arhitectură azerbaidiană din dinastia Shirvanshah. Complexul include clădirea principală a palatului, divanul, mormintele, moscheea șahului cu un minaret, mausoleul lui Seyid Yahya Bakuvi (așa-numitul „mausoleu al dervișului ”) și ruinele unei băi. Sincer să fiu, interiorul nu m-a impresionat în mod deosebit, însă exteriorul, precum și faptul că ruinele complexului se păstrează de peste 5 secole îl fac unul dintre principalel repere de vizitat.
Cel de-al doilea obiectiv vizitat a fost Maiden Tower (Turnul Fecioarei), o structură cilindrică cu o înălțime de 29,5 metri. În interiorul turnului a fost amenajat un muzeu, care prezintă într-un mod destul de simplu și sugestiv evoluția istorice a orașului Baku.
Cele două monumente istorice, împreună cu zidul orașului au fost incluse în anul 2000 în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.
Timpul scurt nu mi-a permis să vizitez și alte muzee, deși mi-aș fi dorit să văd și Muzeul Cărților în Miniatură, situat lângă Palatul Shirvanshah, dar programul începea la ora 11, iar eu trebuia să fug către aeroport.
[Vizitat în 04-07.12.2019]
Leave a Reply