
În periplul meu prin Baku am făcut o escală la Muzeul Covoarelor (Azerbaijan Carpet Museum), situat în Parcul Dənizkənarı Milli, în apropiere de zona de promenadă de pe țărmul Mării Caspice.
Muzeul a fost înființat în 1967 și de-a lungul tipului a purtat mai multe denumiri, ultima schimbare de nume fiind ciar în 2019: Muzeul Național al Covoarelor din Azerbaijan. Clădirea actuală a muzeului a fost finalizată în 2014, forma muzeului fiind cea a unui covor făcut sul. Spre norocul meu, deși era deja întuneric afară, muzeul era deschis pentru încă o oră, așa că mi-am cumpărat bilet (7 manat) și mi-am început vizita.
Muzeul este organizat pe 3 nivele la care se adaugă zona de parter în care este localizată casa de bilete, garderoba și un magazin de suveniruri. Vizita propriuzisă începe la etajul 1, care se axează pe tehnici de țesut a covoarelor utilizate de-a lungul timpului, orizontale sau veritical, materialele folosite la țesut, utilitatea acestora, instrumente de țesut, instrumente și tehnici de spălat și pieptănare la lânii, precum și decoperiri arheologice din diferite regiuni ale țării care confirmă tradiția țeserii de covoare. Secțiunea finală este axată pe locul covoarelor în folclorul și tradiția din regiune.
Expoziția de la etajul al 2-lea se axează cu precădere pe particularitățile covoarelor din diferite zone ale Azerbaijanului, atât din regiunile de acum cât și din cele istorice, care nu mai sunt în prezent în granițele țării ( Guba, Șirvan, Baku, Ganja, Gazakh, Karabakh și Tabriz). Aceste particularități includ motive specifice regiunilor, culori dar și tehnici diferite utilizate la țeserea acestora. Tot la acest etaj se pot vedea și niște costume tradiționale dar și o reproducere a unei camere tradiționale a unei case din Azerbaijan.
În cadrul etajului al 3-lea este prezentată o evoluție a tradiției de confecționare a covoarelor începând din secolul al XIX-lea și până la începutul secolului al XX, modalitatea în care tehnologia a evoluat dar și influențele culturale, de unde nu lipsesc nici motivele cu tentă comunistă din perioada sovietică. Tot la acest etaj se regăsesc și ceva informații privind includerea în 2010 a artei tradiționale de țesut a covoarelor din Azerbaidjan în Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.
[Vizitat in 04.12.2019]
Leave a Reply