Bad Bergzabern

Bad Bergzabern nu este chiar o destinație pe care să o pui în program atunci când călătorești în Germania. Nici eu nu mi-am propus acest lucru, însă am ajuns acolo pentru a participa la o întrunire.

Situată în landul Rhineland-Palatinate, nu departe de granița cu Franța, Bad Bergabern este stațiune mică, fiind o destinație de vacanță în special pentru turiștii care caută ceva izolat și liniștit, cu multe oportunități de drumeții în zonă. Am ajuns aici după un drum cu trenul de vreo 2 ore de la aeroportul din Frankfurt.

Având o vechime care se pierde în timp (s-a afirmat de-a lungul timpului că localitatea ar data de pe vremea romanilor, deși nu s-au găsit dovezi în acest sens), în centrul localității pot fi găsite case specifice zonei, care datează din secolele XVII și XVIII. O jumătate de zi cred că este suficientă pentru a trece în revistă cele mai reprezentative case din stațiune.

În cele trei zile petrecute în Bad Bergzabern, am avut ocazia să ieșim și în teren. Prima escală am făcut-o în Bienwald, o zonă protejată din Germania în care ni s-a prezentat un management strict al unei păduri de stejar, fără intervenții de niciun fel. Personal am fost surprins să vă o astfel de pădure cu stejari seculari în Germania, dar cert este că există.

Pentru cea de-a doua parte a zilei am trecut în Franța, iar după ce am făcut o escală pentru masa de prânz la un mic restaurant cu stele afișate la intrare (nu mai știu în care dintre localități), ne-am îndreptat spre pădurea Haguenau (Forêt de Haguenau). Ca și în Germania și aici era vorba despre un sit Natura 2000, însă managementul era total diferit, mai precis cu anumite tipuri de tăieri permise. Surpriza a fost că pentru o persoană fără pregătire silvică, mi s-a părut mai interesantă, mai ales prin asocierea mai multor specii.

La plecare am decis să abordez un traseu diferit față de cel de la venire, cu o combinație de autobuze și trenuri locale, care mi-a permis să fac o scurtă escală și la Speyer.

[Vizitat în 18-21.09.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*