Ayvalık

În scurta escală către casă pe care am avut-o la Küçükköy, am decis să explorăm un pic și zonele înconjurătoare. Principalul oraș din zonă este Ayvalik. De fapt Küçükköy ține din puct de vedere administrativ de Ayvalik.

Istoria localității Ayvalik își are originile în antichitate, fiind sitată între Pergamon, Assos și Troya, însă în perioada otomană ea a devenit un important centru comercial, cu statut autonom, în care mai multe puteri europene și-au deschis consulate. Până în 1922 orașul a fost populat preponderent de greci, care au contribuit cu propriile resurse la lupta de independență a poporului grec. În 1923, după constituirea Turciei, a urmat un schimb de populație mandatat între guvernele Turciei și Greciei, respectiv grecii au fost trimiși în Creta, iar turcii din Creta au fost aduși aici. În fapt specificul Ayvalik-ului de astăzi este dat de fuziunea celor două culturi: grecești și cretane, patrimoniul cultural construit purtând amprentă grecească, în vreme ce viața de zi cu zi, inclusiv mâncarea poartă amprenta cretană.

Nu ne-am propus nimic special pentru să vizităm în Ayvalik, așa că într-una din seri ne-am dus până acolo și am colindat puțin pe străzile orașului vechi. Deși n-am petrecut mult timp în Ayvalik, ceea ce am văzut mi-a plăcut și aș reveni cu plăcere să petrec aici măcar o jumătate de zi.

[Vizitat în 15.08.2012]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*