Artă rupestră în Saint Vincent și Grenadine: Petroglifele de la Layou

În momentul în care mi-am pregătit excursia în Saint Vincent și Grenadine nu m-am gândit că voi avea ocazia să văd și artă rupestră. Arta rupestră din zonă oferă dovezi ale modului de viață ale oamenilor care au migrat în Caraibe în vremuri preistorice. Caraibe a reprezentat un punct final al unei migrației oamenilor, migrație care a început când primii oameni care au ajuns în America de Sud, venind din Asia peste stâmtoarea Bering și îndreptându-se spre sud prin America de Nord și America Centrală. În cele din urmă, în anul 3000 BCE, folosind pirogi au navigat spre spre Antile, ajungând până în Saint Vincent. Odată ajunși aici, amerindienii s-au confruntat cu uraganele și erupțiile de vulcani, experiențe noi pentru acești. Astfel, experții au sugerat că petroglifele ar fi fost răspunsul lor la aceste noi provocări.

Arta rupestră din Saint Vincent și Grenadine este preprezentată în special de petroglife gravate pe bolovani izolați și fețe de stâncă fără vegetație. În Saint Vincent și Grenadine au fost idetificare 18 locații cu artă rupestră, 9 dintre acestea fiind incluse pe lista provizorie a siturilor patrimoniului mondial UNESCO a acestei țări.

Principalul sit este cel de la Layou, unde este cea mai mare petroglifă din Antilele Mici. Din păcate localnicii nu cunosc prea bine istoria și mai ales locația acestor situri, unele fiind chiar inaccesibile, așa că este foarte greu de vizitat. Prima tentativă a fost să vizitez locația din Arnos Vale, la sid de Kingtown, însă la fața locului nu există niciun indicator care să indica unde este, iar conform coordonatelor de pe site-ul UNESCO, acesta fie este pe o mică stâncă accesibilă probabil doar prin apă, fie este chiar scufundată. În condițiile date nu mi-a rămas decât să merg și eu la Layou, cel mai cunoscut sit.

Am ajuns la Layou cu ajutorul unui prieten al recepționerei de la hotelul meu, care mi-a spus că ea chiar a studia arta rupestră din Saint Vincent, dar că nici ea nu știe unde sunt localizate toate siturile.

Drumul din Arnos Vale până în Layou a durat circa o oră, mai ales din cauza aglomerației din capitala Kingston. În Layou exită un centru de vizitare/muzeu și unde, de regulă, se percepe un tarif de circa 5 USD. Eu l-am găsit închis, așa că nici bilet de intrare n-am avut unde să plătesc. Situl arheologic este chiar în valea din spatele muzeului, iar accesul se face pe o potecă de vreo 20-30 m. Aici se găsește un bolovan izolat pe care sunt niște gravuri. Principala gravură de aici se pare că reprezintă un zeu numit Yocahu, ființa supremă a culturii Taíno, care a evoluat mai la nord. Din păcate situl nu este curățat de vegetația luxuriantă și nici unghiul de poză nu a fost cel mai grozav, inclusiv din perspectiva luminii.

[Vizitat în 03.05.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*