Arras

Orașul Arras, reședința departamentului Pas-de-Calais din nordul Franței, este situată la circa o oră de mers cu trenul de la Paris și ceva mai mult de o oră cu TGV-ul, de la Bruxelles. Eu am vizitat Arrasul venind de la Bruxelles. Am ajuns la Arras seara târziu și m-am cazat la un hotel amplasat nu foarte departe de gară (Première Classe), așa că mi-am început vizita încă de la prima oră.

De la hotel am pornit spre centru, dominat de o piață destul de mare, flancată pe margini de clădiri baroce. Am pornit mai departe și după ce am trecut pe lângă turnul clopotniță (sit UNESCO), care se înalță deasupra primăriei orașului (construită în secolul al XVI-lea și finalizată în 1517 și restaurată de mai multe ori de-a lungul timpului) și care domină orașul, și pe lângă Abația St Vaast fără să mă opresc la niciuna, m-am îndreptat spre Cetatea Arras, obiectivul principal al vizitei mele.

Chiar înainte de a ajunge la cetate, am făcută o scurtă escală la Cimitirul Faubourg-d’Amiens, inclus pe lista provizorie a siturilor UNESCO, fiind una dintre componentele propunerii Situri funerare și memoriale din Primul Război Mondial (Frontul de Vest). Cimitirul nu este foarte mare și în afara memorialului de la intrare, pot fi văzute pietre funerare de dimensiuni standard, dar ale unor soldați de diferite naționalități.

Imediat după cimitir am ajuns la Cetatea Arras. Aceasta a fost construită în perioada regelui Ludovic al XIV-lea, între anii 1668 și 1672, după planurile lui Vauban. Intrarea a fost liberă, iar după ce am traversat o curte interioară am ajuns la niște poteci care înconjoară cetate. Ruinele cetății nu sunt cele mai impresionate dintre construcțiile Vauban (cu ziduri în stea), însă spre finalul circuitului am ajuns la o zonă în care reflecțiile zidurilor în apele canalului care înconjoară cetate, chiar a meritat plimbarea. Am revenit în zona cetății și am profitat de faptul că era aproape pustiu, ca să fac un tur al fiecărei clădiri în parte, după care am plecat mai departe. M-am întors pentru o ultimă plimbare în piața centrală, iar puțin după prânz am luat un TGV spre Bruxelles.

Chiar dacă nu am petrecut decât o jumătate de zi, vizita la Arras mi-a făcut plăcere și recomand tuturor celor care ajung prin zonă să se oprească aici măcar pentru o jumătate de zi.

[Vizitat în 19.09.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*