Antequera

Antequera se află la 47 km nord de orașul Málaga, la poalele munților El Torcal și Sierra de la Chimenea. Orașul este cunoscut drept „inima Andaluziei” (el corazón de Andalucía), fiind punctul mai mult sau mai puțin central situat între Sevilla, Cordoba, Granada și Malaga.

Antequera este o destinație interesantă din punct de vedere arhitectural, având un rol important în istoria Spaniei și oferind o mulțime de lucruri interesante de văzut. Printre principalele atracții ale orașului se numără cele peste 30 de biserici și mănăstiri, cele mai multe pe cap de locuitor dintoată Spania. O altă atracție este reprezentată de Palacios, case de conac, care au fost construite în secolele XVI – XVIII, când orașul era în mare parte guvernat decâteva familii aristocrate foarte bogate. Alcazabar, o fostă fortăreață militară importantă din punct de vedere istoric, este o altă atracție care dose ridică deasupra orașului ca un simbol al moștenirii maure și creștine din Antequera.

Am ajuns destul de târziu la Antequera așa că vizita mea în oraș s-a limitat la o scurtă plimbare de seară prin centrul vechi al orașului.

Mi-am continuat vizita la Antequera a doua zi, după tura din Parcul Național Torcal de Antequera, de data aceasta concentrându-mă pe mormintele Dolmen.

Dolmenurile din Antequera sunt trei trei monumente megalitice, fiind incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO în 2016. Cele mai vechi dintre ele, Dolmenele Menga și Vieram, datează din mileniul III î.e.n., au fost construite pentru ritualuri și scopuri funerare. Acestea sunt situate chiar la marginea orașului și sunt și cele pe care le-am vizitat.

Prima escală trebuie făcută la centrul de vizitare, de unde se ia un bilet gratuit și se poate vizita un film documentar despre dolmenuri, dar și o expoziție despre istoria cercetărilor arheologice. După centrul de vizitare am pornit spre cele două dolmenuri de aici.

Dolmenul Menga este impresionant prin dimensiunea sa, cu interiorul oval, care are câțiva metri lățime și peste trei metri înălțime. Pereții laterali sunt formați din blocuri masive de piatră, iar plăcile de acoperire sunt susținute de trei stâlpi. Cea mai mare piatră este estimată la 180 de tone, mult mai grea decât cea mai mare piatră din Stonehenge. Din interior se poate vedea răsăritul soarelui în timpul solstițiului de vară, însă pentru această experiență trebuie rezervare din timp.

Dolmenul Viera este amplasat în imediata vecinătate și datează din aceeași perioadă cu Dolmenul de Menga, vechimea fiind estimată la circa 5000 de ani. Deși din exterior ambele dolmene par să aibă aceeași dimensiune, dar Dolmenul Viera are un interior mai mic, cu un pasaj lung îngust, cu jumătate din lungime neacoperită care duce la o mică cameră funerară dreptunghiulară. Vizitarea acestuia se poate face doar în mici grupuri de maxim 5 persoane, iar durata vizitei în interior este limitata la 1-2 minute.

Cel de-al treilea dolemn, Tholos de El Romeral, este situat la circa 4 km distanță, însă nu am reușit să-l văd, fiind nevoit să mă îndrept cât mai repede spre aeroportul din Malaga. Alături de cele 3 dolmenuri și de Parcul Național Torcal de Antequera, situl UNESCO mai cuprinde și muntele La Pena de los Enamorados, situat la circa 13 km spre est de Antequera.

[Vizitat în 04-05.10.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*