
Pentru vizita în Amman ne-am propus numai o seară și aceea după o noapte nedormită și o vizită la castelele din deșert. Estimarea inițială era că vom ajunge în Amman pe la ora 4-4.30 după amiază, însă am ajuns mai devreme de ora 3 pm.
Prima escală am făcut-o la cetate – Amman Citadel situată chiar în centrul orașului pe cel mai înalt deal din oraș – Jebel al-Qala’a, unul dintre cele 7 dealuri (astăzi mai multe că orașul este mai mare) pe care s-a ridicat vechiul oraș roman Philadephia, denumit după Ptolemy al II-a Philadelphus, regele Egiptului în perioada 283 – 270 î.e.n. Probabil nu așa importantă ca alte orașe antice romane, situl arheologic este important mai ales prin prisma faptului că aici s-au găsit și dovezi ale locuirii din epocile de bronz și de fier. Cele mai importante vestigii sunt însă din perioada romană. Dintre acestea cele mai reprezentative sunt reprezentate de câteva coloane rămase din este Templul roman al lui Hercule (erou grec !!!), construit în vremea împăratului Marcus Aurelius, alături de care se găsește și mâna lui Hercule.
Chiar în apropierea Templului lui Hercule se găsește Muzeul Național de Arheologie, care deși nu este mare și nici foarte modern, are expuse o mulțime de obiecte din toate epocile istorice ale Amman-ului. Bineînțeles că într-o țară arabă, nu puteau fi trecute cu vederea urmele istorice ale acestora, așa că ruinele Palatului Umayyad, datând din anul 720 este pus în valoare în mod deosebit, inclusiv prin lucrările de restaurare care se fac aici.
După Cetate ne-am parcat mașinile în zona centrală și am mers să luăm masa de prânz la restaurantul Hashem. Restaurantul Hashem este unul dintre cele mai populare restaurante din Amman, unde se spune că din când în când se oprește și regele să mănânce. Se servește numai mâncare vegetariană, iar principalele preparate sunt falafelul și humusul.
După prânz ne-am cazat la hotelul Arab Tower și am pornit să vizităm Teatrul Roman. Teatrul Roman este probabil cea mai importantă structură din epoca romană a orașului. Complexul include și Muzeul Tradițiilor Populare, situat în partea stângă a Teatrului Roman, muzeu care include costume și obiecte tradiționale, dar și ceva mozaicuri.
Ne-am continuat seara cu o plimbare pe străzile orașului, trecând pe lângă Nympheum Roman, o fântână uriașă datând din anul 191, care în prezent este în proces de restaurare. În cele din urmă, ne-am dus pe strada Rainbow, la bazarul “Souq Jara”, organizat aici în fiecare zi de vineri, în care localnicii vând diverse lucruri, în special realizate manual. Din păcate n-am găsit nimic care să ne atragă.
Leave a Reply