Amiens

Amiens este un oraș situat în nordul Franței, în regiunea Hauts-de-France fiind sitat la circa 120 km nord de Paris și 100 km sud-est de Lille, la granița cu Belgia. Orașul datează de pe vremea romanilor, însă a devenit parte din Franța începând cu secolul al V-lea. În 1113, orașul a fost recunoscut de regele Ludovic al VI-lea al Franței, iar în 1185 acesta a fost legat de Coroana Franței. În 1597, spaniolii au asediat Amiensul timp de șase luni, până ce regle Henric al IV-lea a recăpătat controlul zonei. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Amiens a devenit faimos, datorită industriei textile.

Am vizitat orașul într-o excursie de o jumătate de zi, venind dinspre Lille, obiectivul meu principal fiind Catedrala din Amiens. Catedrala Notre-Dame din Amiens, a fost construită în secolul al XIII-lea și este cea mai mare catedrală gotică din Franța, cu o lungime exterioară de 145 m și o lungime interioară de 133,5 m. Construcția Catedralei din Amiens s-a făcut la solicitarea episcopului Evrard de Fouilloy pentru a înlocui o biserică mai mică care a ars în 1218. Construcția naosului a început în 1220, aceasta precum și fațada de vest fiind finalizate până în 1236, în timp ce o mare parte a construcției principale a fost terminată în jurul anului 1270. Naosul catedralei are o înălțime de 42,3 m și contrastează cu lățimea de numai 14, 6 m, însă îi conferă acestuia o verticalitate și o eleganță superioară altor catedrale din aceeași perioadă. Catedrala a fost extinsă ulterior, inclusiv prin ridicarea unei turle de 112 m și instalarea orgii mari în 1549.

După ce a supraviețuit de-a lungul veacurilor, inclusiv celor două războaie mondiale și și-a păstrat detul de bine caracteristicile originale, Catedrala Notre-Dame din Amiens a fost inclusă în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în anul 1981. De asemenea, catedrala este din 1998 parte a sitului UNESCO ”Rutele către Santiago de Compostela în Franța”, fiind o clădire asociată cu bunăstarea spirituală și fizică a pelerinilor care au urmat această rută.

O altă atracție din Amiens este reprezentată de casa în care Jules Verne a locuit 18 ani. Aceasta este o casă cu turn, construită de un pasionat de astronomie. Casa are patru etaje și 15 camere, însă din păcate era închisă la momentul vizitei mele.

Ultima escală din Amines am făcut-o la Turnul Clopotniță (beffroi). Clopotnița a fost contruită în secolul al XV-lea și refăcută în urma unor incendii în secolele al XVIII-lea și al XX-lea. La mijlocul secolului al XVIII-lea în Clopotnița din Aminens a fost instalat un clopot uriaș, de 11 tone, însă acesta a fost distrus în urma bombardamentelor din 1940. Clopotnița din Aminens a fost inclusă în 1999 în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, alături de alte clopotnițe din Belgia și Franța.

[Vizitat în 27.02.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*