AlUla: Vessel (Jar) rock

Regiunea AlUla din Arabia Saudită abundă în atracții naturale, multe dintre ele formate ca urmare a eroziunii vântului de-a lungul a milionae de ani. Una dintre aceste atracții este Vessel (Jar) rock sau stânca vas de ceramică.

Stânca este situată în apropiere de mult mai faimoasa Elephant rock, fiind accesibilă pe un drum destul de bun. Este recomandat să parcați înainte de intrarea la Elephant rock, parcarea de aici fiind și mai departe, dar și închisă pe timpul zilei. Eu nu am avut mașină de teren, așa că am optat să parchez pe marginea drumului, însă cu o mașină de teren se poate înainta până în apropiere de stâncă.
Ca să ajung la Vessel (Jar) rock am traversat un mic platou, după care am făcut o urcare ușoară pe muntele din față. Poteca nu este amenajată, dar este destul de vizibilă și fără mari dificultăți.

Cavitatea din stâncă, de forma unui vas de lut sau amforă are o înălțime de circa 25 m, fiind impresionantă atât prin dimeniuni, cât și prin faptul că peisajul de pe partea cealaltă este extraordinar, acesta fiind amplificat și de efectul dat de cavitatea din munte. În plus, de aici este o priveliște deosebită și spre Elephant Rock și zona înconjurătoare, peste tot fiind plin de stânci erodate în mod spectaculos.

[Vizitat în 24.01.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*