Alpii Elvețieni Jungfrau-Aletsch 

Zona Alpilor Elvețieni Jungfrau-Aletsch se află în partea central-nord-înaltă a Alpilor, în sudul Elveției. Zona a fost recunoscută în 2001 ca sit al patrimoniului mondial UNESCO, fiind extinsă semnificativ în 2007. Această zonă include unele dintre cele mai spectaculoase peisaje montane din lume, cu vârfuri înalte de-a lungul secțiunii nordice a al Alpilor Înalți (Eiger – 3.967 m, Monch – 4.107 m și Jungfrau – 4.158 m). Tot aici se găsește și Ghețarul Aletsch, cu o lungime de 20 km, fiind astfel cel mai lung ghețar din Alpi.

Eu am vizitat situl doar în zona Ghețarului Altesch. Am ajuns aici venind cu trenul dinspre Geneva, până la până la Brig. Aici mi-am lăsat bagajul în gară și am luat un tren local, două stații, până la Mörel. Din Mörel am luat telegondola până la Riederalp, un sat alpin situate la 1905 m altitudine. Din păcate, telegondola spre ghețar nu era funcțională, aceasta fiind deschisă începând cu luna iunie. Fiind constrâns de tipul scurt avut la dispoziție, am încercat să merg spre Bettmeralp, situat la circa 3,5 km distanță, însă nici aici n-am avut noroc cu telegondola.

În condițiile date am pornit pe jos, pornind pe o potectă de lângă stația de telegondolă și ajungând la lacul Bettmersee. Am urmat în continuare poteca marcată, care urcă versantul în serpentine, ajungând în zona superioară acoperită de zăpadă. Aici am încercat să evit porțiunile cu zăpadă mai mare, aceasta fiind destul de udă. Nu după mult timp, am ajus în zona ghețarului, în apropiere de stația de telegondolă Bettmergrat, amplasată la 2.871 m și închisă în luna mai.

Zona oferă o priveliște excelentă asupra ghețarului Aletsch, fiind prima data când am avut ocazia să văd un ghețar de mari dimensiuni. Totul este impresionant și m-am bucurat din plin de experiență, mai ales că am profitat de faptul că eram singurul turist și am experimentat toate unghiurile posibile.

În continuare am pornit pe traseul turistic care urmează ghețarul, îndreptându-mă la vale și evitând pe cât posibil zonele înzăpezite. Am coborât circa 600 m altitudine până la lacul Blausee (2.207m), aflat lângă stația de telegondolă intermediară Moosfluh-Bahn. De aici am urmat o potecă la vale care m-a condus până Riederalp, de unde am luat telegondola până în Mörel și de aici un autobuz până în Brig.

Întreaga tură a durat vreo 6 ore, incluzînd aici și timpii de așteptare la tren și la telegondolă și a fost una dintre cele mai frumoase și relaxante plimbări montane. Cu toate acestea, pentru a evita zonele cu zăpadă umedă, recomand tura în perioada de vară, chiar dacă plimbarea nu va fi de unul singur.

[Vizitat în 20.05.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*