Alberobello

Am vizitat Alberoblello în 2010, iar ”experiența” pe care am trăit-o până am ajuns acolo, împreună cu alți 3 colegi, a fost poate mai intensă decât situl în sine. Am pornit din Brindisi cu gândul de a vizita micul sătuc Alberobello din sudul Italiei, sat înscris în lista UNESCO a siturilor patrimoniului mondial. După o scurtă cercetare pe internetul cu viteză de melc de la hotel, am aflat că cel mai bine ar fi să iau trenul spre Bari, să cobor la Cisternino, iar de acolo să iau un tren regional sau autobuz (nu mi-am dat seama) până la Alberobello. Surpriza a fost că în gară la Cisternino nu era nimic, niciun fel de personal, niciun autobuz sau alt tren spre orice direcție nu neapărat Alberobello. Am pornit la pas, pe o căldură de vreo 50 grade, fără umbra fără nimic. Parcă era un film de groază, iar locul părea pustiu. În cele din urmă am găsit un mic magazin unde ni s-a spus că trece un autobuz pe acolo. Am așteptat în soare preț de aproape o oră.

Autobuzul ne-a dus la Fasano, loc în care am fi ajuns bine mersi și direct cu trenul de la Brindisi spre Bari. De aici am pornit cu un autobuz local spre Locorotondo, de unde după o așteptare de aproape încă o oră am luat trenul regional spre Alberobello. Trenul regional era de fapt o mocăniță cu vreo 2 vagoane, arătând ca vai de capul lor. În gară am încercat să ne cumpărăm bilete însă ni s-a spus ca nu este posibil și că trebuie să cumpăram direct din tren. Totuși, în drumul de o stație până la Alberobello nu ne-a deranjat nimeni. La întoarcere a fost aproape la fel, cu diferența că din Fasano am luat trenul direct spre Brindisi.

Alberobello este recunoscut pentru ”trulli”, niște case a căror tehnică de construcție a supraviețuit din timpuri preistorice până în prezent. Trulli au fost construiți fără utilizarea  mortarului, pietrele sunt așezate una peste alta. Foarte spectaculoase sunt acoperișurile, construite în formă de cupolă și în multe cazuri sunt pictate cu un simbol magic sau păgân. Originea acestora nu este foarte clară, existând multe povești, astfel de tehnică de construcție fiind folosită, printre altele, și la unele morminte din zona Orientului Mijlociu. În ceea ce mă privește, mi-am amintit imediat de acoperișurile de la trulli când am vizitat Micene.

Situl cuprinde construcțiile din zonele Montob și Aja Piccola din Alberobello, precum și câteva clădiri individuale din altă parte a orașului. Nouă ne-a trebuit vreo 2 ore să ne învârtim prin zonele cu trulli, să vizităm una dintre ele (deschisă spre vizitare), să degustăm lichiorul de cactus vândut în magazinele amenajate în trulli sau magazinele de suveniruri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*