Al Wathba Wetland Reserve

Zona umedă Al Wathba s-a format într-o secțiune de sabkha, zonă costieră de mâl sau nisip situată între zonele costiere (câmpiile de costiere) și zona inundată la maree, în care mineralele saline se acumulează ca rezultat al climatului semiarid și arid, fenomen specific penisulei Arabice și unor zone din Africa.

Al Wathba a devenit o zonă importantă pentru biodiversitate în mod accidental, atunci când o conducă de apă s-a spart și a inundat întreaga zonă, atrâgând sute de păsări flamingo. Astfel, Al Wathba a devenit prima arie naturală protejată din Emiratul Abu Dhabi, cuprinzând o serie de lacuri, unele naturale și altele artificiale, care au favorizat creșterea numărului de specii de flora și faună.

Rezervația este cunoscută în special pentru populația de flamingo, cu o populație de până la 4.000 de indivizi în toamna și primăvara. Alături de flamingo, aici se mai pot observa peste 250 de specii de păsări, 37 de specii de plante, dar și multe specii acvatice.

Al Wathba a fost recunoscută international, în anul 2013, ca sit Ramsar – zonă umedă de importanță internațională, iar în 2018 a fost inclusă pe Lista Verde a ariilor protejate IUCN, fiind prima arie naturală protejată din regiune care a primit această recunoaștere.

Accesul la rezervație este destul de dificil de vizitat, rezervația fiind la circa 50 km de Abu Dhabi, iar transport public nu există. Eu am beneficiat de un tur organizat, dar și așa am avut unele mici peripeții, șoferul nimerind rezervația din a doua încercare.

La intrare este un mic centru de vizitare și un punct de belvedere, de unde am avut ocazia să vedem flamingo, desi nu este sezonul de de vârf. De la centrul de vizitare pornesc două trasee, unul de 1,5 km și altul de 3 km, iar pe traseu mai este un punct de observație, chiar în zona cu cea mai mare concentrare de păsări acvatice.

[Vizitat în 20.01.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*